Hvor langt er det til Mars?

Vårt neste reisemål – naboplaneten Mars – er ikke akkurat rett rundt hjørnet.

Solsystemet er ufattelig stort, men på grunn av hvordan solsystemet alltid avbildes – med for store planeter og for små avstander – ser det ikke sånn ut. Det kan virke som om alt er innen en grei flyturs rekkevidde. Men selv en av våre nærmeste naboer, Mars, er en lang reise unna.

En varierende avstand

Hvor langt det er å reise til Mars fra Jorden, kommer an på planetenes posisjon i forhold til hverandre. I beste tilfelle er Mars 54,6 millioner kilometer unna oss, mens i verste fall vil Mars være 401 millioner kilometer unna, som illustrert her:

Forskjell i avstand mellom Jorden og Mars. Verken avstander eller planetstørrelser er i riktig skala. Illustrasjon: meg

Når Mars er på sitt nærmeste, vil den se vesentlig større ut på himmelen vår (men fortsatt liten i forhold til for eksempel Månen). Her er forskjellen i Mars’ tilsynelatende størrelse på sitt fjerneste og nærmeste punkt:

Forskjellen i Mars’ størrelse på himmelen på sitt fjerneste og nærmeste. Illustrasjon: meg

NASA anslår at deres fremtidige Orion-romfartøy, som en gang kan bringe mennesker til Mars, vil ha en hastighet på 32 000 km/t. Med den anslåtte hastigheten til Orion-fartøyet, vil dette i beste fall ta 71 dager eller i verste fall 285 dager å komme til Mars hvis man reiser i en rett linje. Med slike dramatiske forskjeller i avstand og tid gjelder det å skyte opp et romskip i den mest ideelle posisjonen som gjør reisen kortest mulig. Men selv med det mest ideelle utgangspunktet, vil reisen komme til å bli lenger enn 71 dager.

Den smarteste veien

Fordi Mars og Jorden beveger seg i ulike hastigheter og avstander rundt Solen, inntreffer det «ideelle» tidspunktet for oppskytning kun annen hvert år. Ettersom planetene flytter på  seg hele tiden, må banen til et romfartøy peke seg inn på posisjonen som Mars kommer til etter hvert – ikke posisjonen som Mars har ved oppskytningstidspunktet, for da vil man bomme.

I tillegg ønsker man en bane som bruker minst mulig drivstoff for å spare penger, og det vil ikke være en rett linje som er den mest kostnadseffektive måten å reise til Mars på. NASA har funnet ut at en elliptisk bane er mest kostnadseffektivt, en såkalt Hohmans overføringsbane (eng. Hohman transfer orbit). En slik reise er illustrert her:

Posisjonen til Jorden og Mars under en oppskytning av et romfartøy til Mars. Illustrasjon: meg

Denne banen sparer drivstoff og dermed penger, men det går tregere å komme frem. Fordi det går tregere med en slik bane, er det ikke sikkert det er sånn vi velger å sende mennesker til Mars.

Reisetiden til Mars

Så hvor lang tid tar det egentlig å reise til Mars? Historisk sett har det tatt mellom 130 og 360 dager, hvis man ser på de forskjellige romsondene som er blitt sendt dit. Det er ganske lang tid. Og det er ikke bare kjedelig – det kan være farlig for eventuelle astronauter ombord på grunn av kosmisk stråling. Jo kortere og raskere tur, desto mindre stråling for astronautene og desto mindre forsyninger trenger å være med, som betyr at det trengs mindre drivstoff for å få romskipet opp fra bakken.

Det er ennå ikke klart nøyaktig hvor lang tid det vil ta for mennesker å reise til Mars. SpaceX har anslått at en reise til Mars vil ta omtrent 115 dager. Reisetiden vil være avhengig av det endelige romskipet og dets fremdriftssystem, hvor mye last som skal være med og hvilke kostnadsrammer man må forholde seg til.

Den foreløpige rekorden for tid tilbragt i rommet i ett strekk tilhører russeren Valery Polyakov som har tilbragt 438 dager i rommet ombord romstasjonen Mir. Så det bør absolutt være mulig for mennesker å klare turen rent mentalt sett. Det vil riktignok være annerledes å bare se et sort hav av mørke utenfor vinduet i over hundre dager i stedet for å ha Jorden utenfor vinduet til enhver tid. Det er vanskelig å forestille seg hvordan det vil oppleves. Men etter hvert vil man være så heldig å få se dette:

Mars. Bilde: NASA/JPL/USGS

Hvor langt er det egentlig?

Det er umulig å visualisere avstanden mellom Jorden og Mars på en riktig måte. Avstanden mellom planetene er så stor og planetene er så små. Websiden Distance to Mars er et hjelpemiddel som kan bidra med å gi et inntrykk av hvor stor avstand det faktisk er snakk om i reisetid.

Men selv om det virker som en lang reise i følge websiden, vil det i virkeligheten ta veldig mye lenger tid. På websiden jukser de ved å reise i tre ganger lysets hastighet, det vil si 3 milliarder km/t, noe som er fysisk umulig. Orion-romfartøy som nevnt vil ha en hastighet på «bare» 32 000 km/t.

* * *

Ville du reist til Mars om du fikk muligheten?

Les mer:

Hovedbilde: NASA

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Are sier:

    Fem måneder og 18 dager/30*5+18-168*24*60???

  2. Roy Engebretsen sier:

    I artikkelen ‘Hvor langt er det til Mars?’ står det: » -Men selv vår nærmeste nabo, Mars, er en lang reise unna.» Mars er vel ikke vår nærmeste nabo ??!!

    1. Det har du helt rett i – Venus er nærmere 🙂 Takk for at du sa ifra!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.