En ekte rakettoppskytning

Da jeg besøkte Kennedy Space Center i august var jeg så heldig å få med meg oppskytningen av en SpaceX Falcon 9-rakett. Det kan beskrives med ett ord: Fantastisk. 

Jeg befant meg i USA på et tidspunkt som tilsier at jeg burde arrangert det slik at jeg fikk med meg den totale solformørkelsen, men slik ble det ikke – jeg befant meg for langt sør. Men jeg fikk med meg noe minst like spennende, nemlig en rakettoppskytning!

Oppskytningsplanen

Oppskytningen jeg var så heldig å få med meg fant sted den 14. august. Da skulle SpaceX skyte opp en Falcon 9-rakett med last til Den internasjonale romstasjonen (ISS). Det som er ekstra gøy med å se oppskytningen av en Falcon 9-rakett, er at man også får se en landing (!). La oss gå igjennom stegene.

Raketten er oppbygd som dette:

Raketten består av to trinn med raketter og drivstoff, som bærer på en Dragon-kapsel hvor lasten befinner seg. Når raketten skal skytes opp, er det trinn 1 som brukes først for å få raketten opp fra bakken og ut i rommet. Så fort drivstoffet til dette trinnet er brukt opp, blir trinnet koblet fra og raketten fortsetter sin videre fremdrift med trinn 2. For mer detaljert beskrivelse av raketten og trinnene, se SpaceX sin Falcon 9-webside. Når drivstoffet i trinn 2 også er blitt brukt opp, kobler Dragon-kapselen seg løs, spretter ut solcellepanelene sine og fortsetter videre til ISS på egenhånd.

Det som er unikt for SpaceX sin Falcon 9-rakett, er at det første trinnet lander etter at det er brukt opp. Tidligere har trinn 1 til raketter brent opp på vei ned gjennom atmosfæren for aldri å bli sett igjen. Ved å lande trinn 1 kan det gjenbrukes, noe som sparer både tid og penger. Også i rommet lønner det seg å tenke på gjenbruk! Her er en illustrasjon av prosessen:

Falcon 9-raketten skytes opp. Trinn 1 blir sendt tilbake til Jorden igjen for landing, mens trinn 2 og Dragon-kapselen fortsetter videre mot ISS. Trinn 1 lander ofte på et droneskip i havet som SpaceX har kalt «Just read the instructions», men de lander også på landingsplattformer på land. Trykk for å se større. Illustrasjon: SpaceX

Oppskytningen jeg så på var SpaceX sin 12. leveranse til ISS og det kan bli totalt opptil 20 leveranser fra SpaceX innen utgangen av 2024. Dragon-kapselen var fylt med last til ISS bestående av blant annet forsyninger og over 250 vitenskapseksperimenter.

Dragon-kapselen kom frem til romstasjonen to dager etter oppskytning, og etter en måned vil Dragon-kapselen bli sendt tilbake til Jorden igjen. Da har den med last som den har plukket opp fra ISS. Den aller første Dragon-kapselen som ble sendt til ISS kan du se utstilt hos Kennedy Space Center 🙂

Ready for launch!

Nedtellingen til oppskytningen begynte utenfor Kennedy Space Center. Der står den gamle nedtellingsklokken som ble brukt til å telle ned til oppskytningene til Apollo-programmet. Vi (jeg og mannen – giftet meg i sommer!) var på plass litt over tre timer før oppskytning.

Vi tok bussen ut til Banana Creek Viewing Area. Der står det storskjerm og tribuner. I forkant av oppskytningen fikk vi detaljert informasjon om hva som skulle skje og hva vi burde se og føle etter. Man trenger forresten ikke være på Kennedy Space Center for å se oppskytninger – de kan blant annet også ses fra strendene i nærheten 😉

Det finnes en rekke oppskytningsramper langs kysten av Cape Canaveral (noen er illustrert på bilde under). SpaceX har en 20 årskontrakt for oppskytningsrampen LC-39A, som er blitt bygd om for å passe Falcon 9 og den fremtidige raketten Falcon Heavy. SpaceX brukte oppskytningsrampen for første gang i februar i år, mens oppskytningen jeg så på var SpaceX sin tredje derfra (de skyter også opp raketter fra andre steder). LC-39A ble opprinnelig bygd og brukt til Apollo-programmet og har også blitt brukt til å skyte opp NASAs romferger.

Den røde pilen som sitter på toppen av den avbildede plansjen markerer hvilken oppskytningsrampe som raketten vi skulle se på skulle ta av fra.

Man sitter et stykke unna der oppskytningen skjer, av sikkerhetsårsaker. Men man ser hva som skjer ganske bra uansett. Se SpaceX sin CRS-12 pressekit for mer informasjon om denne spesifikke oppskytningen og timeplanen.

Lift-off!

Nok oppvarming, vi er klar for en rakettoppskytning! Før oppskytningen hadde det begynt å samle seg noen skyer på himmelen som kunne vært faretruende for oppskytningen, men været rakk heldigvis ikke å bli for ille. Raketten fyrte av klokken 12:31 om ettermiddagen som planlagt i løpet av det man kaller et øyeblikkelig oppskytningsvindu – enten skyter de opp raketten på det nøyaktige tidspunktet eller så må de gjøre det en annen dag. Man har i praksis et tidsvindu på cirka fem minutter når man skyter opp raketter som skal til ISS, men SpaceX sikter seg alltid inn på oppskytning i midten av vinduet for å få en optimal oppskytning. Da treffer raketten ISS uten å måtte styre for mye med baneendringer.

Slik så oppskytningen ut den dagen, sett med kameraene til SpaceX (se også bildet øverst i innlegget):

Bilder: SpaceX

Bilde: SpaceX

Da raketten var ute av syne for oss på tribunen, kunne vi følge rakettens videre reise på storskjermen hvor det var livesending fra SpaceX (se video nedenfor). Der kunne vi se løsrivingen av de to trinnene og utbrettingen av solcellepanelene. Deretter var det bare å vente på at trinn 1 skulle komme ned igjen …

SpaceX sin livesending fra oppskytningen kan ses her (legg merke til tidslinjen nederst i vinduet hvor du kan følge hvor raketten befinner seg i prosessen til enhver tid):

I videoen legger du kanskje merke til at de som sitter i kontrollrommet venter med å juble til raketten har vært i luften en liten stund. De venter på at raketten skal passere punktet som kalles Max Q. Max Q er det øyeblikket da raketten opplever det største dynamiske trykket i løpet av reisen sin. Når raketten først har kommet i luften, er det altså i dette øyeblikket at det er størst sannsynlighet for at noe kan gå galt. Så når Max Q er passert, er det all grunn til å juble 😀 Det skal riktignok skje en del flere hendelser etter dette punktet som også er verdt å juble for.

Landing!

Landingen av det første trinnet skjedde oppunder åtte minutter etter oppskytningen. Det er imponerende hvor fort den høye, tynne raketten kommer ned og lander perfekt uten å tippe over ende – det ser helt surrealistisk ut. Du kan se landingen i videoen fra livesendingen ovenfor (fra 20:30 og utover). Hvis du ikke har sett en slik landing før, anbefaler jeg deg å ta en titt.

Trinn 1 av Falcon 9-raketten står trygt og godt på landingsplattformen Landing Zone 1 (LZ-1) ved Cape Canaveral Air Force Station som ligger rett syd for Kennedy Space Center. Bilde: SpaceX

Hvor spennende er det egentlig å se en rakettoppskytning?

Jeg har aldri hatt et nært forhold til raketter eller romfart. Jeg har vært mest fokusert på astrofysikkdelen av det som har med verdensrommet å gjøre. Derfor var det fint å ha tilbragt to fulle dager i utstillingene hos Kennedy Space Center før oppskytningen skulle finne sted: hodet mitt var blitt proppet fullt med romfartshistorikk og informasjon. På vei til rakettoppskytningen den tredje dagen ved Kennedy Space Center tenkte jeg at det ville bli artig å se på en rakettoppskytning, men det viste seg å bli så mye mer enn det.

Så fort raketten hadde kommet opp i luften, kom tårene. Det høres kanskje tullete ut, men det var så vakkert å se på raketten som løftet seg og fortsatte oppover med flammene bak seg, som om ingenting kunne stoppe den eller vår utforskning av verdensrommet. Mens jeg fulgte raketten med blikket kunne jeg ikke la være å tenke på hvilken utrolig bragd det menneskeheten har fått til i rommet er og på alle utfordringene vi har møtt på veien og menneskelivene som har gått tapt i prosessen. Det ble overraskende mange følelser mens jeg stod der og så på: Det var vakkert, kult, rart, vemodig, spennende, forhåpningsfullt og masse mer. Det traff meg rett i sjelen. Å oppleve en rakettoppskytning er en av de mest fantastiske hendelsene jeg har opplevd i livet mitt. Jeg skulle ønske alle kunne føle det jeg følte da når de leser eller hører om universet og romfart, for det er virkelig helt fantastisk.

Hovedbilde: SpaceX

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.