På besøk hos Kennedy Space Center

For noen uker siden besøkte jeg Kennedy Space Center i Florida, det mest ikoniske romfartsstedet i verden. Jeg oppsummerer noen av høydepunktene.

Kennedy Space Center (KSC) ble etablert på østkysten av Florida i 1962 for å støtte president John F. Kennedys ambisjon om å sette en mann på Månen innen 1970. KSC og NASA har en utrolig spennende romfartshistorie som blir presentert i et flott besøkssenter med utstillinger, filmer, bussturer, astronautmøter, osv. som er en drøm for romentusiaster slik som meg. Man kan lære om de forskjellige romferdene, teknologiene, utfordringene, astronautene, fremtidsplanene og mer. Her viser jeg noen av de kuleste tingene du kan se hos KSC:

Saturn V-raketten og Apollo-programmet

I 1967 ble den første raketten skutt opp fra Kennedy Space Center: Apollo 4 var den første av to ubemannede romferder før mennesker skulle få prøve seg. Apollo 4 ble skutt opp med en Saturn V-rakett. Saturn V-rakettene er fortsatt de høyeste, tyngste og mest kraftige rakettene som har eksistert (inntil videre). Og det er den eneste rakettypen som har brakt mennesker lenger ut i rommet enn lavere jordbane. Til sammen 24 astronauter har reist til Månen med hjelp fra en Saturn V-rakett.

Saturn V-rakettene er 111 meter høye. På KSC kan du gå langs med en Saturn V-rakett i full størrelse mens du lærer om raketten og Apollo-programmet. Raketten er så stor og lang at det er umulig å ta et godt bilde av den, men her er den altså:

I den samme utstillingen kan du også se fullskalaversjon av månelandingsmodulen som de landet på Månen med, en modell av bilen noen av astronautene kjørte rundt på Månen i, utviklingen av romdrakten som ble brukt på Månen og masse mer. Her minnes også de tre astronautene som døde i brannen som rammet Apollo 1 under en test. En av de avdøde, astronaut Gus Grissom, sa i forkant at: «If we die, we want people to accept it. We are in a risky business, and we hope that if anything happens to us it will not delay the program. The conquest of space is worth the risk of life.» Det finnes ingen Apollo 2 og Apollo 3 – de tre første tallene er blitt dediktert til de tre astronautene som mistet livet sitt, og Apollo-programmet fortsatte videre med Apollo 4.

Vehicle Assembly Building

Vehicle Assembly Building (VAB) er bygningen hvor store raketter settes sammen før oppskytning ved KSC og stod ferdig i 1966. VAB er den største en-etasjesbygningen i verden – bygningen er faktisk så stor at den kan få problemer med at det dannes skyer og regn der inne (!) dersom den ikke ventileres godt nok. Målet med bygningen var å gjøre det mulig å sette sammen de enorme Saturn V-rakettene som skulle brukes til oppskytning under Apollo-programmet. Bygningen har også blitt brukt til romfergeprogrammet og begynte i 2014 å oppdateres for å klargjøres til NASAs neste storsatsning, Space Launch System (SLS). Man får ikke komme inn i bygningen nå, men man kjører forbi den i forbindelse med en guidet busstur.

Vehicle Assembly Building ved Kennedy Space Center med oppskytningsrampen LC-39A i bakgrunnen. Bilde: NASA

De grå feltene på siden av bygningen er dører som åpnes oppover. Når Saturn V-raketten i sin tid skulle ut av bygningen hadde den ikke mye klaring til overs, som hinter om hvor imponerende stor Saturn V-rakettene var.

Romfergen Atlantis

Det ble totalt bygd seks romferger som til sammen stod for 135 ferder ut i rommet: EnterpriseColumbia, Challenger, Discovery, Atlantis og Endeavour. Enterprise ble kun brukt til testing i begynnelsen av romfergeprogrammet. Romfergene ble brukt til å plassere ut satellitter, romsonder og romteleskopet Hubble, gjøre vitenskapseksperimenter i bane, og bidra til konstruksjon og service av Den internasjonale romstasjonen (ISS). Men romfergeprogrammet hadde sine mørke øyeblikk: I 1986 eksploderte Challenger like etter oppskytning og de syv astronautene ombord døde. I 2003 gikk Columbia i oppløsning på vei ned i atmosfæren etter en tur i rommet og igjen døde syv astronauter. Disse minnes i KSCs romfergeutstilling.

Alle romfergene i NASAs romfergeprogram.

Den siste romfergen som fløy var Atlantis i 2011 og den kan ses utstilt hos KSC (avbildet nedenfor). Men den er ikke bare utstilt. På KSC vil du som besøkende oppleve en fantastisk avduking av romfergen når du kommer inn i utstillingslokalet som er nok til å gi de fleste gåsehud og tårer i øynene. Det var utrolig stas å få se en ekte romferge.

Romfergen Atlantis på utstilling ved Kennedy Space Center.

Romfergene ser ut som fly og ble skutt opp i rommet fastspent til en enorm, oransje tank med to booster-raketter på sidene. Når tiden kom for å vende tilbake til Jorden, landet romfergene på rullebane som om de skulle vært et fly og de kunne brukes om igjen. Den oransje tanken er forresten ganske stor og de har lagd en fullskalamodell av den utenfor inngangen til romfergeutstillingen hos KSC:

Meg foran inngangen til Atlantis-utstillingen.

Hubbleteleskopet

Mens mesteparten av KSC er dedikert til bemannet romfart, har tidenes mest kjente romteleskop Hubble også fått en plass. Hubbleteleskopet ble i sin tid fraktet ut i verdensrommet av romfergen Discovery, og er i ettertid blitt reparert og vedlikeholdt av astronauter ombord romferger og ISS. Ved KSC kan man oppleve en kopi av Hubbleteleskopet i full størrelse – og Hubble er mye større enn jeg trodde! Her står jeg foran Hubble:

Fullskalamodell av Hubbleteleskopet.

* * *

Jeg syns KSC er et kjempeflott sted og anbefaler virkelig en tur dit for å lære, la seg fascinere og drømme om fremtidens romfart. Jeg var dessuten så heldig å få med meg en ekte rakettoppskytning mens jeg var der – mer om det i neste innlegg!

Har du besøkt Kennedy Space Center?

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.