Astronomi i populærkultur (2): LEGO

LEGO er ikke fremmed for å bygge et romskip eller to. Og de har tydelig latt seg inspirere av ekte romferder.

Jeg har vokst opp med LEGO. Jeg bygger fortsatt LEGO. Det er ikke så mye leking med det nå lenger riktignok – nå bygger jeg sett som jeg syns er kule eller fine, for så å sette dem på utstilling som om det skulle vært vakre skulpturer ❤

LEGO startet forsiktig med hus og biler. På 60-tallet startet de med fly og tog. De første romsettene jeg kunne finne kom i 1964 – noen år før den faktiske månelandingen – og mange sett skulle komme! Siden har det kommet en hel haug: romferger, romstasjoner, sonder, kommunikasjonsenheter, kommandosentre, osv. I tillegg kommer selvfølgelig romsett fra Star Wars og lignende, men her vil jeg fokusere på de LEGO-settene som prøver å legge seg mest mulig opp mot virkelig romfart.

Utforskning av Månen

Den første LEGO-romfergen var ikke så avansert, og kan vel egentlig knapt kalles en «romferge». Det er vel mer en slags rommoped:

Felles for de tidlige romsettene er at de stakkars LEGO-astronautene ferdes ganske ubeskyttet gjennom solsystemet vårt: De har verken visir på hjelmene sine eller noen form for kapsel rundt seg. De ser dessuten ut til hovedsakelig å reise med fartøyer beregnet for én person, uten plass til noen ekstra last.

På 70-tallet landet LEGO-mennene på Månen i stil med Apollo-astronautene, noen år etter den faktiske månelandingen.

LEGO-mennene fant seg raskt til rette på Månen med månebase og månebiler og det som hører til:

Siden den gang har det blitt flere månelandinger som er blitt stadig mer realistiske i utformingen.

I år kom det mest realistiske månelandingssettet noen gang, som også er det høyeste LEGO-settet som er lagd, med en høyde på 1 meter. Settet inkluderer Saturn V-raketten som Apollo-astronautene ble skutt opp med, romfartøyet Eagle som landet på Månen, kapselen som landet i havet når astronautene returnerte til Jorden og noen bittesmå astronauter. Settet består av 1969 biter 😉

Astronautdraktene

Den opprinnelige astronautdrakten til LEGO må kunne sies å være ikonisk. Astronautdrakten har riktignok endret seg med tiden, fra det helt enkle og livsfarlige, til det mer realistiske og trygge:

Den internasjonale romstasjonen & Hubbleteleskopet

I tillegg til å utforske Månen, har LEGO-mennene også hatt en romstasjon:

Romfergen & romteleskoper

NASAs romferger er kanskje et av de mest ikoniske romfartøyene. Romfergene ble brukt til å frakte romteleskoper og satellitter ut i rommet, forsyne Den internasjonale romstasjonen og gjøre eksperimenter i bane rundt Jorden. LEGO-versjonen av romfergen har kommet i flere utgaver, både når det gjelder størrelse og detaljnivå. Her er noen av dem:

Oppskytningen av Hubbleteleskopet i 1990 var en så stor astronomisk begivenhet at oppdraget (STS-31) har fått flere LEGO-sett:

Det finnes også en realistisk utgave av det japanske romfartøyet Hayabusa som i 2005 landet på asteroiden 25143 Itokawa for å hente med prøver hjem til Jorden:

Utforskning av Mars

I 2001 landet LEGO-figurene på Mars, og de fant selvfølgelig liv der med en gang. LEGO-mennenes Marseventyr startet med serien «Life on Mars», som ble etterfulgt av serien «Mars Mission».

Det har vært lagd flere realistiske Marsrovere i LEGO. Mars Exploration Rover er navnet på oppdraget som fraktet tvillingroverne Spirit og Opportunity til Mars i 2003. Opportunity er fortsatt aktiv på Mars i dag.

Den nyeste Marsroveren Curiosity finnes også i LEGO-form og er også fortsatt aktiv på Mars.

Bakkebasert astronomi

Observatorier og bakkebaserte teleskoper har det foreløpig ikke vært mye av, med unntak av ett LEGO Friends-sett:

I tillegg var det en astronom (sammen med en kjemiker og en arkeolog) med i LEGO-settet «Research Institute»:

* * *

Det finnes utrolig mange fler romsett enn de jeg har vist her. Det finnes en egen Wikipedia-side for LEGO Space som oppsummerer de ulike romsettseriene som har vært gjennom tidene, som for eksempel «Ice Planet», «Space Police» og «Black Tron». Er det et bestemt sett du husker spesielt godt?

Ellers er det stadig nye romsett som foreslås. Bli medlem hos LEGO Ideas, finn frem de romrelaterte LEGO-forslagene og stem dem frem! Der er det utrolig mye kult. Eller så kan du selvfølgelig bygge dine egne forslag ? Det neste kule astronomisettet som kommer, er Women of NASA!

Hovedbilde: LEGO

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Elisabeth sier:

    Åh! Lego er så fantastisk gøy 😀 jeg husker flere av de romrelaterte tingene som var da jeg var barn(omtrent 1997-2007-ish) og broren min har flere av dem 🙂

  2. Erik sier:

    Det rom-settet jeg husker best fra Lego er sett 918 som er et romskip som fikk navnet LL918. Det er fra den tiden da Lego romfarerne som du har skrevet her levde litt farlig i hjelmer uten visirer. Men heldig vis hadde de jo tanker med luft på ryggen.
    Jeg er hektet på Lego fremdeles, selv om jeg er født på 70-tallet, og håper å få bygget opp noen av de gamle klassiske rom-settene fra barndommen. Har selvfølgelig også flere av de nye settene som er laget for å leke med, samt Women of NASA og Saturn V. De to siste blir nok stående til utstilling et eller annet sted i huset. De andre settene kan fort havne på gjestevisitter i Legobyen, for jeg tror det blir en liten rom-havn ved flyplassen der…

    1. Du må absolutt ha en romhavn i Legobyen din 😀 De nye romsettene er kjempefine til utstilling. Jeg har Women of NASA og Saturn V på utstilling selv.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.