Galaksetyper (5): Irregulære galakser

Når vi lager kategorier for å sortere ting, er det alltid noen ting som ikke passer inn i noen av kategoriene. Tiden er kommet for å hilse på den siste galaksetypen: de irregulære galaksene.

Irregulære galakser skiller seg fra andre galaksetyper ved at de ikke har en distinkt form. Spiralgalakser er formet som spiraler, ringgalakser er formet som ringer, osv. Irregulære galakser har gjerne en form som best kan beskrives som kaotisk. Et fellestrekk er at de er kaotiske nok til ikke kunne klassifiseres som noe annet enn «irregulære», men det finnes grader av kaos i utseendet deres.

Klassifisering av irregulære galakser

Irregulære galakser blir klassifisert med forkortelsen «Irr». Det finnes irregulære galakser som har litt struktur (Irr-I), som hinter om at de en gang kan ha vært en annen type galakse. Dersom det er hint av spiralstruktur, brukes forkortelsen «Sm». Hvis ikke det er hint av spiralstruktur, brukes forkortelsen «Im». Men det finnes også en del irregulære galakser som ikke har noen tydelige karakteristikker (Irr-II). Det finnes i tillegg en egen kategori for irregulære dverggalakser (dIrrs), som er små og lyssvake.

Det blir gjerne sagt at noe sånt som en fjerdedel av alle galakser er irregulære. Det er riktignok mange galakser som først ble trodd å være irregulære, som i senere tid med bedre observasjoner har vist seg å kunne kategoriseres som andre typer galakser, så andelen irregulære galakser er sannsynligvis en del lavere.

Noen eksempler på irregulære galakser:

Den irregulære galaksen NGC 1427A. Bilde: NASA, ESA, og The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Den irregulære galaksen NGC 520 (Irr-II). Bilde: NASA, ESA, the Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration, og B. Whitmore (STScI)

Den irregulære galaksen NGC 55. Bilde: ESO

Den irregulære dverggalaksen Holmberg II, som er dominert av rosa gassbobler hvor nye stjerner dannes. Bilde: NASA/ESA

Et mønster i kaoset?

Fordi kategorien «irregulære galakser» brukes for galakser som ikke passer inn i noen annen kategori, kan det være vanskelig å finne tydelige karakteristikker som er felles for denne gruppen galakser. Noen av dem har masse støv og stjernedannelse, mens andre ikke har det.

Mange irregulære galakser viser tegn til å ha vært offer for dramatiske galaktiske kollisjoner som har ødelagt formene deres. Slike irregulære galakser befinner seg gjerne i galaksehoper eller galaksegrupper hvor det er tett nok med galakser til at kollisjoner er vanlig. Mens det kan være vanskeligere å forstå hvor andre irregulære galakser har fått de underlige formene sin fra.

Selv om de irregulære galaksene ofte ser ut som udefinerte skyer av stjerner, finnes det skjønnhet i de ustrukturerte irregulære galaksene: De har en mystikk over seg som gjør at vi kan undre oss over hva de har vært i gjennom for å se ut slik som de gjør i dag.

* * *

Alle innlegg i serien om galaksetyper:

  1. Spiralgalakser
  2. Elliptiske galakser
  3. Linseformede galakser
  4. Ringgalakser
  5. Irregulære galakser

Hovedbilde: Galaksen NGC 4449 fotografert av ASA, ESA, A. Aloisi (STScI/ESA), The Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.