Klar for livet som vitenskapsfrilanser!

Studiene er over og jeg er i gang med livet som frilanser. 

Planen min for fremtiden var lenge at jeg skulle bli forsker etter endt studium. Det var nesten romantisk å tenke på å skulle være med på å finne ut nye ting om universet. I løpet av det første året av mastergraden innså jeg imidlertid at forskning ikke var veien å gå for meg. Gjennom hele studietiden hadde jeg tatt på meg ulike oppdrag på fritiden innen design og formidling, og jeg følte stadig sterkere at dét var veien å gå for meg.

Foreløpig status

Når jeg først annonserte at jeg tenkte å prøve meg som frilanser etter mastergraden, var jeg ikke helt sikker på hvor gode fremtidsutsiktene som frilanser egentlig så ut. Jeg er jo avhengig av en viss tilstrømning av oppdrag for å få det til å gå rundt, og gjerne en del faste oppdrag slik at jeg har en viss grunninntekt. Det siste året av mastergraden begynte oppdragene heldigvis virkelig å balle på seg, og plutselig ble frilanstilværelsen en mulig fremtid. Her er det jeg foreløpig har på tapetet:

Faste oppdrag:

Midlertidige, lengre oppdrag:

 • Terminologiprosjekt for Språkrådet (2 år +)
 • Stort og hemmelig illustrasjonsprosjekt! (ca. 2 år)

Jeg har i tillegg flere småprosjekter på gang, og jeg håper å få delt noen av dem med dere snart! Alt jeg gjør er vitenskapsrelatert på en eller annen måte, som jeg syns er veldig gøy. Og jeg skal naturligvis fortsette med bloggingen, som jeg håper å få dreisen på igjen, etter å ha drevet lite med blogging de siste månedene.

Jeg har jobbet som frilanser på fulltid et par uker nå, og trives godt! Jeg har allerede – bare noen uker etter studiene – blitt intervjuet til et karriereintervju av Nasjonalt senter for romrelatert opplæring (NAROM), som du kan lese her 🙂

Livet som frilanser på fulltid er en tilvenning, på flere måter. For det første sitter jeg hovedsakelig hjemme og jobber, i alle fall inntil videre. Jeg har satt opp en liten kontorplass i stuen enn så lenge, og så får jeg se hvor godt jeg syns det fungerer å jobbe hjemmefra i lengden – det kan hende jeg blir litt rar av det. Noen bilder av kontorplassen min:

For det andre er det utrolig rart med fritid. Det siste året har jeg vært vant med å jobbe med studier i «arbeidstiden» og jobbe frilans om kveldene og i helgene, så jeg har jobbet nesten hele tiden. Nå er planen å leve mer normalt med vanlig arbeidstid, og da vet jeg nesten ikke hva jeg skal gjøre når kvelden og helgene kommer 😛 Men det betyr at jeg endelig kan plukke opp noen hobbyer som er blitt forsømt under studiene, slik som å lese bøker som ikke er pensumlitteratur.

* * *

Jeg tror det blir en spennende tid fremover! Ta kontakt dersom du ønsker å samarbeide med meg, eller tips meg gjerne dersom det er folk du mener jeg burde ta kontakt med 😉

Hovedbilde: Notatbok og musematte fra Etsy

Relaterte innlegg

Kommentarer

 1. Marianne Borkenhagen sier:

  Lykke til dyktige Maria! Hyggelig å se at Astro Helly Kitty for være del av ditt kontorfellesskap. Om du trenger fritids sysler; ta gjerne med deg din kommende mann og besøk oss. ?

  1. Tusen takk! Astro Hello Kitty er selvfølgelig med 😀 Og vi får absolutt til fler besøk etter hvert, nå som jeg er tilbake i Norge og har fritid igjen!

 2. Magnus Holm sier:

  Velkommen i frilansernes rekker!

  Og lykke til!

  1. Tusen takk, Magnus! Hvis du har smarte tips og/eller viktige erfaringer, må du gjerne dele 🙂

 3. Kristin C sier:

  Masse lykke til videre! Å lese om hva du driver med får meg til å ønske at jeg også hadde tatt grafisk design før astro-graden. 😀 Synes det er en dynamitt-kombo og at du har utnyttet mulighetene dine så innmari bra!

  (nå skal jeg tre ut av arbeidslivet igjen og ta ett års biblioteksstudier til høsten, så da tenkte jeg å finne min egen kombo, tenk. Jeg omfavner tredveårskrisa med glede, haha!)

  1. Tusen takk, Kristin! Jeg føler meg utrolig heldig som har funnet en så fin og overraskende vellykket kombo!

   Masse lykke til med biblioteksstudier – så spennende! Det er med tredveårskrisa livet virkelig begynner, er det ikke? 😀

 4. Eirik Newth sier:

  Det er ikke så ofte jeg sier det, men nå syns jeg det er på sin plass: Hva var det jeg sa, Maria? 🙂 Så nå er det bare å følge med på hvor du velger å gå videre. Ingen vet hvor haren eller frilanseren hopper, og nettopp det er det som gjør en slik karriere så spennende – både for den som har den og for oss som følger med.

  1. 😉 Takk for god samtale i fjor, det hjalp på avgjørelsen!

   Du har helt rett i at frilanstilværelsen er innmari spennende, og jeg gleder meg veldig til å se hvor veien går videre. Kanskje veiene våre krysses på et tidspunkt 🙂

 5. Åshild Freriksen sier:

  Lykke til! Dette kommer du å gjøre det godt med, tror jeg!

  1. Tusen takk, Åshild! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.