Om eksoplaneter hos Newton

Reportasjen jeg har filmet om eksoplaneter sammen med Newton er klar!

For noen uker siden var jeg hos NRK i Trondheim for å filme en reportasje om eksoplaneter til TV-programmet Newton. De ønsket å lage en reportasje rundt dette temaet etter oppdagelsen av et stjernesystem med hele syv planeter som ligner på jorden som det ble mye fokus på i media (men vi vet ikke om det er vann der ennå, da). I tillegg til å dele selve reportasjen med dere, tenkte jeg å dele noen bakom-bilder fra dagen i Trondheim.

Jeg tok toget fra Oslo til Trondheim tidlig om morgenen. Det tar ganske lang tid (rundt syv timer), men jeg kunne sitte og jobbe hele veien, og slippe stressing med reising til og fra flyplass, så det var veldig ålreit. Ikke var det noe i vei med utsikten heller:

Før vi dro for å filme selve reportasjen, hadde Stian og jeg live stream på YouTube hvor jeg svarte på alle slags spørsmål om universet ⭐ Deretter kjørte vil til observatoriet til Trondheim Astronomiske Forening i Bratsberg, like utenfor byen, for å filme i et – etter hvert – rasende snøvær. TV-utstyr er ikke så glad i nedbør, så det ble en del venting på bedre forhold.

Forberedelser mens vi venter på mørket – og snøværet.

Inni begge disse to små husene – hvor taket kan dras til siden – står det teleskoper.

Legg merke til de syv planetene i eggkartongen.

Etter en helaften med filming og venting og snøvær, kom jeg til hotellet – våt, kald, rufsete og sliten – en gang etter midnatt. Da var det utrolig deilig å komme til et lunt og koselig hotellrom – jeg skulle gjerne hatt litt mer tid der. Men det var bare å få meg litt søvn så fort som mulig, for deretter å sette meg på toget tilbake til Oslo igjen tidlig neste morgen.

Det var kontinuerlig snapping på Snapchat-kontoen til Newton hele dagen (@nrknewton), og her er noen av bildene derfra:

Det var veldig spennende å prøve meg som TV-astrofysiker for første gang, og det hjalp å være omgitt av superhyggelige folk. Jeg håper Newton-folkene og seerne syns det ble en fin reportasje 🙂

* * *

Reportasjen kan du se her:

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Iver sier:

    Maria, du vet absolutt ingenting av det du sier i den videoen der, det er helt utrolig å se på. Du er med på å lure unge mennesker til å tro på noe som er ren fantasi. Hvorfor sier dere ikke bare at dere ikke vet og at dette bare er noe dere tror?

    1. Hei Iver! Jeg er ganske tydelig på hva vi vet og hva som er spekulasjoner i videoen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.