Jeg er blitt spaltist i Dagbladet!

Jeg kommer til å skrive om verdensrommet en gang i blant på Dagbladet.no fremover.

For et par uker siden ble jeg kontaktet av Dagbladet som lurte på om jeg hadde lyst til å begynne å skrive om verdensrommet for dem. Det er jo utrolig stas! De hadde kommet over bloggen min og liker det jeg skriver her.

Tekstene jeg skriver for Dagbladet kommer også til å bli publisert her på bloggen. I noen tilfeller vil det også være gamle blogginnlegg som dukker opp hos Dagbladet. Akkurat nå har jeg ikke egentlig tid til å skrive noe som helst fordi jeg har så mye å gjøre, så først ut er en tekst jeg skrev i forbindelse med studieemnet MNKOM4000 Formidling og vitenskapsjournalistikk som jeg tok i fjor som handler om galakser. Sjekk den ut her 😀

Hovedbilde: bakgrunnsbildet viser stjernetåken IC 1848 (NASA/JPL-Caltech/UCLA)

Relaterte innlegg

Kommentarer

 1. Anna sier:

  Gratulerer så mye Maria!!

 2. Kathrine sier:

  Hurra! Stjerner til folket!

 3. Katharina sier:

  Gratulerer så mye!

 4. Magnus Holm sier:

  Kjempekult! Gratulerer!

 5. Jonas Eggen sier:

  Hei. Så gøy. : )
  c)
  Som med så mange ting her i verden finner jeg informasjon som enten er forståelig, men så til de grader forenklet at det blir feil. Eller så vanskelig og komplisert at det lille jeg forstår av det tilsammen blir en misforståelse.

  d)
  Jeg har en mistanke om at når vi snakker om lys som bølger og partikler, så er noe av problemet et språklig og eller konseptuelt problem. Alle visuelle fremstilling av partikler viser små kuler. Gjetter på at det er feil.
  e)
  Når «vi» studerer melkeveien, hvor lenge siden er det vi kan se av den som er lengst borte fra oss? Vill den isåfall egentlig se annerledes ut, eller forandrer den seg (vokser) for sakte til at det har betydning?
  f)
  Tror du streng teorien, (eller er det en hypotese, og hva er isåfall forskjellen) er død?
  g)
  Hva synes du om disse gutta her?
  Neil Turok Public Lecture: The Astonishing Simplicity of Everything
  https://www.youtube.com/watch?v=f1x9lgX8GaE
  Lawrence Krauss – Hidden Realities: The Greatest Story Ever Told.. So Far
  https://www.youtube.com/watch?v=BRNtcj6YRuc
  a)
  Dette var enkelt å forstå. Stemmen og musikken er ganske hypnotiseren eller «meditativ»
  Cerenkov Light: What is it?
  https://www.youtube.com/watch?v=x4Ir6E4IG64
  b/h)
  Da jeg ikke er religiøs, og ikke har noen tro på at vi kommer til å løse problemene vår verden står ovenfor, er universets ufattelig størrelse, og geologisk/astronomisk tid, noe som relativiserer disse problemene for meg.
  Prestens: fra støv til støv gir mening i denne sammenhengen. Også det jeg forstår av enkelte buddhisters Idé om relativ virkelighet.

  Jeg forventer ikke noe svar på dette, men tenkte at du kanskje kunne la deg inspirere av disse notene?

  1. Hei Jonas!

   Takk for spørsmålene dine! Jeg skulle gjerne hatt tid til å kommentere alle punktene, men her kommer i alle fall noen raske kommentarer til noen av spørsmålene dine:

   c) Ja, det er en vanskelig balanse å håndtere i blant, dessverre.

   d) Om man illustrerer partikler som kuler eller bølger, kommer gjerne an på situasjonen man ser på, men ofte er det lettest å bare tenke på det som en partikkel. Men det blir ikke helt riktig, nei.

   e) Siden Melkeveien er noe sånt som 100 000 lysår i diameter, og vi befinner oss omtrent 25 000 lysår unna sentrum, vil vi på det fjerneste se objektene i galaksen slik de så ut for 25 000 siden den ene veien, og 75 000 år siden andre veien. I astronomisk sammenheng er dette korte tidsskalaer hvor det ikke rekker å skje innmari mye.

   f) Strengteorien er ikke død 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.