Tror du på romvesener?

Med den nye oppdagelsen av syv jordlignende planeter i et annet stjernesystem, dukker naturligvis spørsmålet opp: Finnes det andre enn oss i universet?

Astronomer har anslått at det finnes noe sånt som to billioner galakser i det observerbare universet. Galakser er proppfulle av stjerner, og astronomene har anslått at det finnes en kvadrillion stjerner der ute, hvor 100–400 milliarder av disse befinner seg i galaksen vår. Planeten vår går i bane rundt én av disse. Da virker det ganske sært at Jorda skal være det absolutt eneste stedet i det observerbare universet hvor det finnes liv. Så hva er egentlig sannsynligheten for å finne noen andre der ute?

Drake-ligningen

Det går ikke an å snakke om utenomjordiske vesener uten å snakke om Drake-ligningen. Ligningen er oppkalt etter astronomen Frank Drake som forsøkte å sette et tall på hvor sannsynlig det er at det faktisk finnes sivilisasjoner der ute i vår egen galakse som det kan være mulig å få kontakt med. Drake-ligningen ser slik ut:

Trykk for å se større. Figur: SETI Institute

Det er mange faktorer som påvirker sannsynligheten for å finne noen der ute, og det ligger store usikkerheter i hva verdien til noen av de ulike faktorene faktisk skal være. Men noen av dem er vi ganske sikre på. La oss gå gjennom listen:

  • R* sier hvor ofte det dannes nye stjerner i galaksen vår. Det er anslått at det dannes 1–7 nye stjerner i galaksen vår hvert år.
  • fp  er andelen stjerner som har planet(er) rundt seg. Det viser seg at det er mer vanlig at stjerner har planeter, enn at de ikke har det. Vi kan derfor si at dette tallet er tilnærmet lik 1, dvs. omtrent alle stjerner har minst én planet. Så langt er det oppdaget rundt 2800 andre stjerner i galaksen vår som har planeter rundt seg (et tall som stadig øker etterhvert som vi observerer flere stjerner), hvor ca. 600 av disse er multiplanetariske systemer. Det er med andre ord svært mange stjerner der ute som fortsatt skal studeres.
  • Ne er det gjennomsnittlige antallet planeter per stjerne hvor liv kan eksistere. Fra observasjoner har man anslått at det finnes rundt 40 milliarder jordlignende eksoplaneter som befinner seg i den beboelige sonen rundt stjernen sin. Hvis vi sier at galaksen vår har 100 milliarder stjerner hvor bortimot alle har planeter, kan vi sette Ne = 0,4.
  • fl er andelen av disse planetene hvor liv faktisk har utviklet seg. Ettersom Jorden er det eneste eksempelet på en slik planet som vi kjenner så langt, er det umulig å vite hva dette tallet skal være.
  • fi er andelen av disse planetene hvor intelligent liv har utviklet seg (dvs. sivilisasjoner). Dette er også et tall som er umulig å bestemme …
  • fc er andelen av disse planetene som har sivilisasjoner som har utviklet teknologi til å kommunisere med, og som vi har mulighet for å fange opp signalene til. Vi kan kanskje anta at alle sivilisasjoner vil utvikle den nødvendige teknologien med tiden, slik som vi har på Jorden, slik at vi kan sette fc = 1. Men hva vi faktisk kan fange opp av signaler kommer an på avstanden til planeten som sender ut signalet. Med de radioteleskopene vi har på Jorda i dag, kan vi kun fange opp signaler fra en planet innenfor en avstand på ett lysår. Som igjen vil påvirke hvilket tall vi bør bruke i ligningen …
  • L er i hvor lang tid sivilisasjonen vil overleve og ha mulighet til å sende ut signaler. Noen er optimistiske å anslår 10 000 år, mens andre er skikkelig pessimistiske og foreslår litt over 400 år.

Fordi det er en god del usikkerheter inne i bildet, er det stor variasjon i hva svaret av ligningen vil bli. Det kan være alt fra omtrent null til mange millioner. Sånn sett er ikke ligningen så veldig nyttig å bruke til å regne ut et tall og sette to streker under svaret. Men ligningen er et fint utgangspunkt for å tenke over hva som faktisk må til for at liv skal finnes der ute og for at vi skal kunne finne dem.

Sjekk ut denne helt fantastiske kalkulatoren for å prøve deg frem selv med ulike scenarioer! 😀

Jeg har troen. Har du?

«The universe is a pretty big place.
If it’s just us, seems like an awful waste of space.»
– Carl Sagan

Jeg fant denne t-skjorten på H&M i høst og syns den var så koselig!

Hovedbilde: Interdimensional Guardians (fargene er justert)

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.