Hvor store er egentlig planetene?

Hvordan ville det sett ut dersom planetene byttet plass med Månen på nattehimmelen vår?

Det er fascinerende å tenke på de enorme størrelsesforskjellene som finnes i universet, men det er også helt umulig å faktisk se for seg. Heldigvis finnes det mange måter man kan forsøke å visualisere dette på, og her er en av mine favoritter.

Tidligere art director hos NASA, Ron Miller, har visualisert størrelsesforskjellene blant planetene ved å se hvor store de ville vært på himmelen vår dersom vi hadde sett de i samme avstand som Månen. Utgangspunktet er dette bildet av Månen i Death Valley i California:

Månen.

La oss begynne innerst i solsystemet med Merkur, den minste planeten. Hvis Merkur hadde byttet plass med Månen, altså befunnet seg i samme avstand fra jordkloden som Månen gjør, ville det sett slik ut:

Merkur.

Merkur ville bare sett litt større ut enn Månen. Den neste på listen er Venus:

Venus.

Allerede har vi gått en del opp i størrelse fra hvordan Månen ser ut på himmelen vår. Venus er bare litt mindre enn Jorden, som betyr at bildet ovenfor illustrerer omtrent hvor stor Jorden ser ut fra Månen! ?

Deretter kommer Mars, som er omtrent dobbelt så stor som Månen. Mars er mindre enn Venus, men fascinerer med sin distinktive farge:

Mars.

Så gjør vi et stort størrelseshopp i det vi går over til gasskjempene. Jupiter er den største planeten i solsystemet vårt og ville dekket en stor del av himmelen vår med en størrelse som er 40 ganger større enn Månen og 11 ganger større enn Jorden:

Jupiter.

Den neste planeten, Saturn, er ikke akkurat liten den heller, og har dessuten sine vakre ringer som strekker seg langt:

Saturn.

Deretter går vi et stykke ned i størrelse igjen når vi titter på Uranus, med sin perfekt jevne, isblå overflate:

Uranus.

Den siste planeten, Neptun, har omtrent samme størrelse som Uranus, men med litt mer overflatestruktur og skyer (Neptun har sin egen «flekk» slik som Jupiter har):

Neptun.

Og der var vi gjennom solsystemet! Dersom du lurer på hvordan Pluto hadde sett ut på himmelen vår, hadde den vært litt mindre enn Månen.

Illustratøren sier selv om illustrasjonene at:

«I wanted to show people the effects these planets would have on landscapes, and show them what amazing places the planets are.»

* * *

Hvilken planet skulle du helst sett på nattehimmelen? Er det størrelsen, fargen eller overflatestrukturene til planeten som er mest avgjørende?

Hovedbilde: Ron Miller (gjengitt med tillatelse)

Relaterte innlegg

Kommentarer

 1. Jørgen Sveli sier:

  Hva ville en dobling av månens masse gjort med tidevannet? Ville det påvirket vår vekt avhengig av tiden på døgnet?

  1. Hei Jørgen!

   Spennende spørsmål! Dersom Månen var mer massiv, ville tidevannskreftene vært sterkere, slik at forskjellen i høyvann og lavvann ville vært mer dramatiske.

   Når det gjelder det andre spørsmålet ditt, er det slik at gravitasjonskreften som virker mellom to objekter er avhengig av massene til BEGGE de to objektene. Siden vi mennesker veier veldig lite i forhold til Månen, vil tidevannskreftene ikke påvirke oss noe spesielt. I følge Wikipedia: «The tidal force is in fact very weak and should be expected to exercise no more gravitational pull on the human body than a mosquito.» (Pluss at vi står på Jorda som er mer massiv enn Månen og ikke minst mye nærmere oss, slik at den vil dra mye hardere i oss sammenlignet med Månen.) Mens et helt hav vil derimot være ganske massivt og kjenne gravitasjonskreftene, som gir oss tidevannet.

   Jeg kom over en fin tekst om tidevannskrefter som Neil deGrasse Tyson har skrevet hvis du vil vite mer: http://www.haydenplanetarium.org/tyson/read/1995/11/01/the-tidal-force

 2. Magnus Holm sier:

  Kult!

  Dette er et veldig interessant tema som det kan være vanskelig å forstå og forklare fullt ut.

  Denne grafikken gjør en god jobb med å demonstrere hvor mye avstanden har å si for hvor store de forskjellige himmellegemene ser ut fra jorda – og hvor store de egentlig er.

  Et annet aspekt som gjør det trøblete å sammenligne planeter, er at man må vite hva man sammenligner – og hvordan. Hvis du skal forklare hvor mye større Jorda er enn Pluto, får du for eksempel helt andre tall hvis du sammenligner radius eller diameter enn hvis du tar utgangspunkt i areal eller volum…

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.