Verdens observatorier illustrert

Det finnes utrolig mange observatorier rundt om i verden. Her er en oversikt over noen av de viktigste – illustrert!

Jeg får rett og slett ikke nok av observatorier, og har med tiden vært så heldig å få besøkt en del av dem! De er fysisk imponerende og fulle av forhåpninger om fremtidige svar på universets gåter. Nylig kom jeg over den spanske designeren El Abreatas som har lagd utrolig fin infografikk som viser en oversikt over mange av de mest kjente observatoriene i verden (som tar opp tråden etter at jeg tidligere har vist frem observatorier sett fra satellitter). Her er et oversiktskart med litt informasjon om de forskjellige observatoriene:

world_observatories_map_design

Oversiktskart. «Los que todo lo ven» betyr «den altseende» 😀 Trykk for å se større.

Observatorier

Mange av verdens teleskoper ligger på høye fjelltopper hvor de er skjermet fra lysforurensning og atmosfæriske forstyrrelser (jo høyere opp, desto mindre atmosfære er det mellom deg og objektet du vil observere). I følge Wikipedia er University of Tokyo Atacama Observatory det observatoriet som ligger høyest i verden, med en høyde på 5640 meter over havet.

Det største optiske speilteleskopet som finnes per i dag har en diameter på stusselige 10,4 meter – men et større speilteleskop er under bygging, nemlig European Extremely Large Telescope (E-ELT), som vil bli på opptil 39,3 meter! Her er noen kjente optiske teleskoper/observatorier:

Radioteleskoper

Radioteleskoper kjennetegnes ved sine store antenner. Jo større diameter, desto bedre kan signalene fanges opp (man kan også forbedre signalfangsten ved å la flere radioteleskoper jobbe sammen). Det kinesiske observatoriet FAST er det største radioteleskopet i verden med en antennediameter på 500 meter. Radioteleskoper ligger ofte langt unna byer fordi de må være godt skjermet fra elektromagnetiske signaler fra TV, radio, telefoner, og lignende apparater, som kan forstyrre de svake signalene fra verdensrommet.

* * *

Har du besøkt noen av disse observatoriene? Jeg har besøkt tre av dem – Mount Wilson, Siding Spring og Roque de los Muchachos – i tillegg til en del andre som ikke er inkludert her. Hvis du er nysgjerrig på observatorier, har Wikipedia en massiv liste over astronomiske observatorier.

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Are sier:

    Spekter, bølgehastighet i vann luft og vacuum/ hva skal vi gjøre med avfallet vårt kontra litt for mye overvåkingsutvikling i steden for gjenbruk eller plattformsentrum i universet! Lykke til med prosjekt og jobb!???

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.