Galaksetyper (4): Ringgalakser

Ringgalakser ser helt uvirkelige ut. Hvordan er de egentlig blitt til?

En ringgalakse er, som navnet og bildet tilsier, en galakse hvor sentrum av galaksen inneholder veldig lite lysende materie, mens det finnes masse lysende materie et stykke lenger ut, som danner en ring. Selve ringen består av mange massive, relativt unge stjerner som lyser ekstremt sterkt. Men hvordan danner man en såpass sær galakse? Hint: Galaksen klarer ikke bli sånn på egenhånd.

«If you like it, then you should’ve put a ring on it»

En ringgalakse trenger en annen galakse i livet sitt for å få sin fine form. Det som skjer er at den andre galaksen bokstavelig talt «setter» en ring på den (men det handler neppe om kjærlighet)!

Hypotesen som har fått mest grobunn, er som følger: Se for deg at en liten galakse passerer rett gjennom sentrum av en større galakse. Siden galakser for det meste er tomrom, vil sannsynligvis ingen stjerner kollidere med hverandre. Men den lille galaksen vil skape gravitasjonelle forstyrrelsen som får ringvirkninger i den store galaksen. Forstyrrelsen skaper svingninger i banene til stjernene som beveger seg rundt sentrum av den store galaksen, hvor perioden til svingningene er avhengig av avstanden fra sentrum av galaksen. Over tid får dette stjernene til å klumpe seg sammen ved visse avstander fra sentrum (og sannsynligvis øke stjernedannelsen der, fordi ting blir mer presset sammen), og spre seg utover andre steder (hvor det da blir seende ganske tomt ut i forhold). Og slik får man en fin, lysende ring som omkranser en del tomrom 🙂 Hvis du er nysgjerrig og vil vite mer, kan du lese mer om ringgalakser her.

Dette har noen selvfølgelig gjort simuleringer av, og her er en illustrasjon fra den aller første simuleringen som ble gjort av dette (!):

Den aller første simuleringen av dannelsen av ringgalakser! Den nederste rekken viser galaksedisken sett direkte fra siden. Fra Lynds & Toomre (1976)

Voilà! Eller kanskje ringgalaksene en gang var stavspiralgalakse, men hvor staven er blitt oppløst over tid?

Her er noen flere eksempler på ringgalakser, fordi de er så fascinerende å se på:

Ringgalaksen Hoags objekt. Det ser til og med ut som om det ligger en ringgalakse til i bildet, sett gjennom den tomme ringen til Hoags objekt! Bilde: NASA og The Hubble Heritage Team (STScI/AURA); Ray A. Lucas (STScI/AURA)

Hjulgalaksen. Bilde: ESA/Hubble & NASA

* * *

Alle innlegg i serien om galaksetyper:

 1. Spiralgalakser
 2. Elliptiske galakser
 3. Linseformede galakser
 4. Ringgalakser
 5. Irregulære galakser

Hovedbilde: Hubble Heritage Team (AURA / STScI), J. Higdon (Cornell) ESA, NASA

Relaterte innlegg

Kommentarer

 1. Anette sier:

  «Ringvirkning» med litt dobbelbetydning her. 🙂

 2. Are sier:

  Smiths x og y akser! Eller steinstøv som nærmer seg solen og omdannes til gasser!:)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.