Jeg har fått deltidsjobb hos ESO!

Det er ikke hver dag man får jobbtilbud fra en av verdens største astronomiorganisasjoner!

De fleste kjenner til NASA og Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) som dominerer den rombaserte utforskingen av verdensrommet med sine romteleskoper, satellitter, rovere, etc. ESO er kanskje ikke fullt så kjent for mange, men er det noen som kan sies å dominere bakkebasert astronomi, må det være nettopp ESO.

Hva er ESO?

European Southern Observatory (ESO) – Det europeiske sørobservatorium på norsk – er en mellomstatlig organisasjon for bakkebasert astronomi som har eksistert siden 1962. Organisasjonen har 16 europeiske medlemsland, og har hovedkvarter i Garching, Tyskland.

ESO står bak noen av de største og mest teknologisk avanserte bakketeleskopene som finnes. Disse befinner seg høyt oppe i Atacamaørkenen i Chile som er ett av de beste observasjonsstedene på kloden på grunn av høyden over havet (som gir mindre atmosfære å se igjennom), den tørre luften, det stabile klimaet og mangelen på lysforurensning. ESO står blant annet bak teleskoper som Very Large Telescope (VLT) og Atacama Large Millimeter Array (ALMA), og etterhvert det påbegynte European Extremely Large Telescope (E-ELT) som vil bli verdens største optiske refleksjonsteleskop, som er forventet å stå ferdig i 2024.

Les/se mer: Observatorier sett fra himmelen

Sammenligning av størrelser på en rekke optiske teleskoper, hvor flere av ESO sine teleskoper er representert. Figur: Wikipedia Commons

Norge er faktisk ikke medlem av ESO, men vi er en del av ESO Science Outreach Network (ESON). ESON er i bunn og grunn et formidlingsorgan, hvor poenget er å spre ordet om ESO sine aktiviteter og om alt det spennende som skjer i astronomien. Hvem vet, kanskje vi blir medlem en gang i fremtiden?

Kart over ESO sine medlemsland. Figur: ESO

Hva er det jeg skal gjøre?

Min hovedoppgave er å oversette ESO sine ukentlige nyhetssaker til norsk, som du kan finne her. Jeg tar over etter Jan-Erik Ovaldsen som står bak Himmelkalenderen. Dersom du ønsker å holde deg oppdatert på de norske nyhetssakene, foreslår jeg at du følger ESO Norway på Facebook, en side som jeg skal prøve å få litt liv i.

Jeg har allerede en del erfaring med oversetting fra min jobb hos Ny vitenskap og Universe Awareness (sistnevnte har dessverre blitt neglisjert det siste halvåret, men jeg håper å komme sterkt tilbake etter masteroppgaven er ferdig!). Med den nye jobben vil jeg få mange flere utfordringer som oversetter, og dermed ideer til ord som bør oversettes i forbindelse med terminologiprosjektet jeg gjør sammen med Språkrådet. De ulike jobbene jeg driver med komplementerer hverandre godt!

I tillegg vil jeg fungere som kontaktperson for norsk presse dersom de har spørsmål rundt ESO sine aktiviteter og nyhetssaker. Så jeg har egentlig veldig mye jeg burde sette meg inn i! Heldigvis vil jeg lære mye om ESO og hva de driver med ved å oversette nyhetsartiklene.

I anledning min nye deltidsjobb trengte jeg et nytt bilde av meg selv til den norske ESO-siden, og da er det vel ikke noe bedre sted å posere enn foran én av de store galaksebildene i gangen hos Institutt for teoretisk astrofysikk! Jeg har endret meg litt siden jeg sto foran samme vegg for tre år siden 😛

Hovedbilde: Very Large Telescope (VLT), ESO/Y. Beletsky (fargene er forsterket)

Relaterte innlegg

Kommentarer

 1. Anna sier:

  Gratulerer så mye med ny jobb!!

  1. Tusen takk, det blir spennende! 😀

 2. Magnus sier:

  Gratulerer med ny jobb! Dette blir bra!

  1. Tusen takk! Håper jeg kan gjøre en god jobb 😀

 3. Marianne Borkenhagen sier:

  Gratulerer dyktige og flotte deg!

 4. Sverre kåre sier:

  Lykke til fra onkel sverre

 5. Inger Gidske sier:

  Gratulerer med ny jobb! Høres spennende ut. Lykke til! Inger

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.