De mest innflytelsesrike astronomibildene gjennom tidene

TIME Magazine har kåret de 100 mest innflytelsesrike bildene noen sinne. Tre astronomibilder er med på listen.

Verdensrommet er utrolig vakkert, imponerende og inspirerende. I vår utforskning av universet har det skjedd utrolig mye det siste århundret: Vi har utviklet fantastiske teleskoper – både på bakken og i rommet – og vi har sendt astronauter til Månen. Slikt blir det mange bra bilder av!

Her er det tre astronomibildene som TIME Magazine har valgt ut (trykk på tittelbildene for å komme til TIME sin beskrivelse av bildene):

På julaften 1968 gikk Apollo 8 i bane rundt Månen. Dette var den første bemannede ferden hvor mennesker fikk reise hele veien rundt Månen. Da de kom ut av skyggen etter sin fjerde runde (av totalt ti runder), kunne de se jorda stige oppover horisonten på Månen – en jordoppgang, eller Earthrise på engelsk. Astronaut Bill Anders brøt ut i begeistring: «Oh, my God! Look at that picture over there! Here’s the Earth coming up. Wow, is that pretty!»

Bildet hadde enorm innflytelse på vårt syn på jordkloden. Et lignende bilde hadde blitt tatt i sort/hvitt av Lunar Orbiter i 1966, mens denne gangen fikk vi se jorden i farger, og det ble en helt annen virkelighet. Det var første gang vi virkelig innså hvor små og utsatte vi er ombord på jordkloden i et stort og likegyldig univers. Bildet viste hvor ensomme og spesielle vi var, og at jorden er noe vi må ta vare på. Det var kanskje ikke så overraskende at det var dette bildet som mer eller mindre markerte begynnelsen på miljøbevegelsen.

Earthrise. Bilde: William Anders/NASA.

Wikipedia-siden til Earthrise kan du både høre lydklipp og se film fra da bildet ble tatt.

* * *

Hvem husker vel ikke månelandingen? Selv jeg som ikke var født på den tiden, har jeg etterhvert sett så mange bilder og filmklipp fra hendelsen at det føles som om det skjedde i min tid. Men året var egentlig 1969. Det skjedde bare et halvt år etter at Earthrise ble tatt.

Astronaut Buzz Aldrin fikk ikke være den første mannen på Månen, men det er han som er i flesteparten av bildene, ettersom det var Neil Armstrong som gikk med kameraet.

Bildene fra Månen har noe surrealistisk over seg. Det må være den kullsorte himmelen mot det grå, øde landskapet, samt de lange skyggene, og refleksjonene i visiret til Buzz.

Buzz Aldrin på Månen. Bilde: Neil Armstrong/NASA.

Se flere månebilder: Til Månen med Apollo

* * *

6500 lysår unna oss ligger Ørnetåken. Her fødes nye stjerner i skyer av gass og støv. De nyfødte, varme stjernene lyser opp gassen rundt seg og avslører enorme, dramatiske søyler, kjent som elefantsnabler på godt astronomisk fagspråk  😛

Den mest kjente søylestrukturen i universet går under navnet Pillars of Creation, nettopp fordi nytt stjerneliv dannes her. Men søylene ser også mistenkelig ut som en familie, syns jeg, med faren til venstre og moren i midten som holder et barn til høyre for seg:

«Pillars of Creation», eller «Skapelsens pillarer» i Ørnetåken. Bilde: Hubbleteleskopet/NASA

Det sterke lyset fra de omkringliggende stjernene fører dessverre til at søylene vil fordampe med tiden. Så vi får forevige dem med fotografer mens vi kan.

Bildet ble tatt med Hubbleteleskopet – det aller første romteleskopet! – som ble skutt opp i 1990. Oppskytningen skjedde etter å ha brukt både lenger tid og mer penger enn planlagt. Skuffelsen var enorm da de første bildene fra det nyoppskutte teleskopet kom: De var uskarpe på grunn av en defekt i speilet! Ved hjelp av astronauter og romfergen fikk NASA reparert teleskopet, og i 1994 kom det første, sylskarpe bildet. Året etter kom bildet av «Pillars of Creation», som har fått status som ett av de mest ikoniske Hubble-bildene, på grunn av sitt spesielle og vakre utseende.

Det samme motivet ble fotografert på nytt av Hubbleteleskopet i 2014, som resulterte i et enda mer fantastisk bilde:

Bilde: Hubbleteleskopet/NASA

* * *

Hvilket astronomibilde har hatt mest innflytelse på deg? Personlig tror jeg kanskje Hubble Deep Field-bildene har vært mest fascinerende  🙂

Se de andre 97 innflytelsesrike bildene på 100photos.time.com

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Vogan sier:

    Aldrin var litt ute av kurs og ! Da ble han vel oppdatert av armstrong og collins med det var mange år før din tid!???

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.