Kosmisk kaffe

Hvilken farge har universet? Etter å ha målt over 200 000 galakser er svaret Cosmic Latte.

Vi kan se objektene på nattehimmelen fordi de sender ut lys. Kilden til dette lyset er stjerner, som i tillegg til å lyse opp seg selv også lyser opp planeter, kometer og stjernetåker. Galakser er veldig store ansamlinger av stjerner. Ettersom ulike stjerner lyser med ulike styrker og i ulike farger, kan vi jo undre oss: Hva er gjennomsnittsfargen som universet lyser i? Og hva har det med kaffe å gjøre?

Hvordan måle universets farge?

For å finne universets gjennomsnittsfarge trenger vi en stor mengde lysende astronomiske objekter å ta gjennomsnittet av. Forskerne som har målt universets farge, har tatt utgangspunkt i observasjoner gjort med 2dF Galaxy Redshift Survey, som har studert over 200 000 galakser som befinner seg i ulike retninger og avstander fra oss. Alle prikkene i dette diagrammet er galakser som har blitt observert i studien:

Figur: 2dF Galaxy Redshift Survey

Vi befinner oss i sentrum (i krysset) av diagrammet ovenfor. Grunnen til at diagrammet ser ut som en sløyfe, er fordi støvet fra galaksen vår dekker til store deler av nattehimmelen vår, og i de områdene kan vi ikke gjøre gode observasjoner. For å være på den sikre siden, holder vi oss dermed unna områdene med galaksestøv når vi gjør observasjoner av ekstragalaktiske objekter, som gjør at vi får hull i dataene våre.

Stjerner lyser ikke kun i én farge (dvs. én bølgelengde), men sender ut lys i en rekke bølgelengder. Det er temperaturen til stjernen som avgjør hvilke bølgelengder stjernen lyser sterkest med. Galakser er bygd opp av stjerner, og hvis man legger sammen lysstyrkene fra alle galaksene som er observert, får man et såkalt «kosmisk spektrum», som er slik ut:

Det kosmiske spekteret. Data fra Karl Glazebrook & Ivan Baldry

Langs den horisontale aksen har vi bølgelengder, og hvor høye toppene i kurven er, forteller oss hvor mye lys som blir sendt ut i de ulike bølgelengdene. Siden dette spekteret er basert på observasjoner gjort av veldig mange galakser, kan vi anta at dette spekteret er en ganske bra representasjon av lyset som sendes ut i universet som helhet.

Resultatet

Dersom vi hadde sendt lyset som er vist i grafen ovenfor gjennom et prisme for å produsere en regnbue, ville det sett slik ut:

Gjennomsnittsfargen som universet lyser med er dermed den fargen du ville sett dersom du så alle fargene i regnbuen ovenfor på én gang, blandet sammen. For å regne ut hva denne fargen er, må man blant annet ta hensyn til hvordan øyet vårt oppfatter ulike bølgelengder, og gjøre noen antagelser om belysningen. Forskerne beskriver prosessen i mer detalj på websiden sin. Resultatet er fargen som har fått navnet Cosmic Latte:

Fargen gir absolutt assosiasjoner til caffè latte. Selv foretrekker jeg kaffen min sort, men kanskje veggene kunne gjort seg med et strøk i Cosmic Latte? For har vi ikke fått nok av Eggeskall nå?

Alternative fargenavn

Da universets farge skulle tildeles et navn, var ikke Cosmic Latte det eneste forslaget. Flere av forslagene holdt seg i den samme koffeinholdige kategorien (kanskje et tegn på at forskere elsker kaffen sin): Cappuccino Cosmico og Cosmic Cream. Andre – og mindre populære – forslag til fargenavn var: Big Bang Buff/Blush/Beige, Astronomer Almond, Skyvory, Univeige og Primordial Clam Chowder.

Hva ville du kalt fargen?

Hovedbilde: kopp med initialen min fra Etsy, genser fra & Other stories

Relaterte innlegg

Kommentarer

 1. Astronomy Cast hadde postcast om fargen på universet;
  http://www.astronomycast.com/2016/05/ep-412-the-color-of-the-universe/
  https://www.youtube.com/watch?v=bn6hgvi60XY

  + at undertegnede har bestilt en ny VW Golf med «spesialfargen» Cosmic Latte 🙂

  1. Takk for tips, Helge, det skal jeg sjekke ut!

   Grattis med fantastisk fargevalg på bil! Kan det bli mer nerdete? 😀 Send gjerne et bilde når du har fått bilen, for det hadde vært veldig gøy å se!

 2. Bilen kommer i slutten av april 🙁 Fabrikken venter på at oppgradert batteripakke skal bli klar for produksjon.

 3. Vogan sier:

  Universum et iris

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.