Norge fortsetter som romnasjon!

Stortinget redder Norges deltagelse i Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) bare to dager før ESA skal finansiere sine prosjekter frem til 2022.

For halvannen måned siden skrev jeg om hvordan regjeringen foreslo å gjøre store kutt i norsk romindustri i det nye statsbudsjettet, spesifikt vår deltagelse i ESA, som ville fått dramatiske konsekvenser for Norge som romfartsnasjon, og som ville vært et trist syn for alle som drømmer om at Norge skal satse på en teknologisk fremtid. Et slikt kutt kunne betydd slutten for norsk romindustri over tid.

Den siste tiden har Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre, KrF og SV jobbet hardt for å sikre romindustrien vår, ved å motarbeide statsbudsjettets forslaget om kutt. Før sommeren leverte dessuten Arbeiderpartiet og SV et representantforslag om en ny norsk romstrategi hvor bl.a. et råd skal etableres under næringsministeren, et eget norsk romprogram skal utredes, et eget romteknologiprogram i Innovasjon Norge også skal utredes og Norge skal ha som mål å få mer tilbake fra ESA-samarbeidet. Det er i alle fall noen som har skjønt at romindustrien er noe viktig og spennende å satse på!

I går stilte endelig regjeringspartiene seg bak vedtaket fra Næringskomiteen om å videreføre deltagelsen i ESAs frivillige program på dagens nivå. Forslaget om en ny norsk romstrategi har også fått støtte i Næringskomiteen! Det betyr at norsk romindustri kan gå en spennende tid i møte. Men aller først: Allerede 1.-2. desember avholder ESA ministermøte for å finansiere organisasjonens prosjekter frem til 2022, hvor Norge nå vil forplikte seg med nye bidrag. Hurra! 😀

Les mer:

Hovedbilde: Den internasjonale romstasjonen, ESA/NASA

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Vogan sier:

    Norge og romfart!hvorfor ikke bruke noen prosenter av forsvarsbudsjettet og klimabudsjettet på Nasa og landbrukssstøtten til de asiatiske gjenkjøpsavtaler kuttes?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.