Du kan også forske på galakser!

Du trenger ikke å ha realfaglig utdanning eller komplisert programvare for å bli en galakseforsker. Du trenger bare internett!

Astronomer har et problem: De har ufattelig store mengder data. Det vil tar forferdelig lang tid å skulle gå gjennom alt sammen og analysere alle dataene som er samlet. Så hva gjør man da? Man spør internett!

«Citizen Science» med Zooniverse

Når vanlige folk bidrar til forskningen, kalles det «citizen science», eller folkeforskning. Det største, mest populære og mest suksessfulle «citizen science»-prosjektet, er Zooniverse som får hjelp av over en million mennesker til å gå gjennom dataene sine. Dette har ledet til en haug av vitenskapelige artikler.

Mennesker kan nemlig være flinkere til å gjenkjenne mønstre eller telle objekter i et bilde enn det datamaskiner er. Det kan selvfølgelig hende at folk som bidrar til Zooniverse i blant tar feil når de ser på et datasett, men når en stor mengde mennesker ser på hver bit av data, for eksempel et astronomisk bilde, vil det etterhvert være så mange som er enige om hva de ser, til at man sikrer seg mot den slags. Før dataene benyttes i vitenskapelige artikler, vil naturligvis forskere studere de aktuelle bildene selv, men ved at mange andre har sett på dataene før dem og klassifisert dem, vet forskerne nøyaktige hvilke bilder som vil være relevant for forskningen deres og disse kan deretter lett plukkes ut. Slik kan forskerne bruke alle dataene sine mye mer effektivt og «vanlige» folk kan glede seg over å ta del i prosessen.

Her har jeg skrevet litt om de tre tilgjengelige prosjektene du kan bidra til som har med galakser å gjøre:

Klassifiser galakser med Galaxy Zoo

Galaxy Zoo ble opprettet i 2007 og markerte starten på Zooniverse. Målet med prosjektet er å klassifisere millioner av galakser som opprinnelig var blitt fotografert av Sloan Digital Sky Survey (SDSS). Med tiden er det blitt lagt til observasjoner fra flere observasjonsprogrammer og klassifiseringsmulighetene er blitt mer detaljerte.

Prosjektet handler om å se på galaksebilder og registrere hva det er du ser i bildet. Du kan for eksempel bli vist et bilde som dette:

Deretter blir du spurt om hva slags form objektet i bildet har:

Hvis det er en galakse du ser, får du deretter spørsmål om galaksen blir påvirket av andre galakser i nærheten på en eller annen måte:

Til slutt kan du si ifra dersom du ser andre ting i bildet:

Og slik kan du holde på så lenge du vil, for du vil hele tiden bli matet med nye galaksebilder.

Poenget med å klassifisere hvordan galakser ser ut, er for å forstå hvordan galakser utvikler seg. Galaksene du ser på vil være fotografert i ulike avstander fra oss, det vil si i ulike tidsepoker i universets historie. Og ved å klassifisere mange nok av dem, kan man kanskje begynne å se mønstre i hvilke galaksetyper det fantes mest av i ulike tidsepoker. Eller du kan tilfeldigvis oppdage noe helt nytt!

Prøv selv: www.galaxyzoo.org

Let etter sorte hull med Radio Galaxy Zoo

Sorte hull kan ikke ses direkte fordi de er sorte, men vi kan se effekten av dem. Et eksempel på dette er jetstråler av materie som blir sendt ut av det sorte hullet i sentrum av noen galakser. Disse jetstrålene har ofte hastighet nær lyshastigheten og strekker seg over enorme avstander.

Radiogalaksen Herkules A. Bilde: NASA, ESA, S. Baum and C. O’Dea (RIT), R. Perley and W. Cotton (NRAO/AUI/NSF), og the Hubble Heritage Team (STScI/AURA).

I dette prosjektet får du først se et bilde av en galakse som er tatt med et radioteleskop. Du blir bedt om å markere de konturene i bildet som kan tolkes som jetstråler (nedenfor har jeg markert den ene):

Når du har trykket på alle sammen du mener at bør trykkes på, kommer du til et annet bilde av den samme galaksen, denne gangen tatt med et teleskop som ser infrarødt lys. Da skal du prøve å lokalisere kilden til jetstrålene:

Og det er det!

Prøv selv: www.radio.galaxyzoo.org

Kartlegg Melkeveien med Milky Way Project

Vi bor i Melkeveigalaksen, en ganske stor spiralgalakse. Målet med å kartlegge galaksen vår, er blant annet å få en bedre forståelse for hvordan stjerner dannes, samt oppdage noen av de mest massive stjernene i galaksen vår.

Du blir bedt om å se etter og tegne inn følgende:

Gassbobler

Sjokkbølger

Gule baller

Kanskje du også får øye på noen andre kuriositeter i bildene, slik som gassøyler, stjernehoper, galakser eller andre artefakter?

Dette er et mer komplisert prosjekt enn de andre fordi du skal aktivt tegne inn en del ting i bildene du ser, men kanskje er det desto mer spennende?

Prøv selv: www.zooniverse.org/projects/povich/milky-way-project

* * *

Prosjektene jeg har nevnt her er altså en del av Zooniverse. Men Zooniverse er ikke begrenset til astronomirelaterte prosjekter, du kan også bidra til forskningen innen historie, språk, litteratur, kunst, biologi, klima, medisin, natur, fysikk og samfunnsvitenskap.

Har du prøvd ut noen av prosjektene til Zooniverse? Har du en favoritt?

Hovedbilde: VLT Survey Telescope/ESO (jeg har justert fargen litt)

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.