God natt, Månen

Det er alltid hyggelig å se Månen på himmelen om kvelden. Og det er spesielt hyggelig når jeg er alene på et fremmed sted.

Jeg klarer ikke la være å smile til Månen når jeg ser den om kvelden. Månen har på en måte fulgt meg (og deg) hele livet. Den har tittet forsiktig inn av vinduet mitt, fulgt meg hjem på mørke vinterkvelder, og våket over huset mitt når jeg har ligget og drømt om natten. Selv har jeg stått opp midt på natten for å hilse på den når Jorda skygger for den, og for å se på den i teleskopet mitt.

En øde verden

Det er rart å tenke på måneverdenen som finnes der «oppe». Det øde, grå landskapet som ikke kan annet enn å reflektere sollyset som treffer det. Dette lyset sender Månen mot oss, og gjør nattehimmelen vår magisk og fin.

Jeg syns det er vanskelig å forestille meg at det faktisk har vært mennesker der oppe, og jeg lurer på hvordan det føles å være på Månen. Er det ensomt?

Fotavtrykk fra den første månelandingen. Bilde: NASA Goddard Space Flight Center

Når jeg er alene kan jeg finne på å se etter selskap på uvanlige steder, slik som Månen, som jeg altså går rundt og smiler til. It’s me and the Moon, she says. Månen er hyggelig å holde fast ved. Jeg føler at vi har en viss fortrolighet oss i mellom, med tanke på alle årene vi har hatt sammen. Men det er noe trist ved synet av Månen også. Den får meg til å tenke på alt det fine jeg har i livet mitt som er for langt unna akkurat nå.

Månen. Bilde: Pexels

En liten venn

Månen holder meg med selskap frem til jeg finner tilbake til det og de jeg har reist ifra. Jeg liker å se for meg at de der hjemme ser opp på Månen i akkurat samme øyeblikk som meg, og at vi kommuniserer via Månen på en eller annen underbevisst måte. I love you to the Moon and back.

Noen kvelder er ikke Månen å spore, men da har jeg min måneformede nattlampe (fra A Little Lovely Company) som jeg kom over i en lekebutikk her i København og som er så søt, og som er det siste jeg ser før jeg lukker øynene om kvelden:

Jeg håper du får sove godt – og ta en titt ut vinduet for å sjekke om du kan se Månen før du legger deg ?

(Visste du at lunar maria er «månehav» i flertall [lunar mare i entall]? Det syns jeg er fint å tenke på.)

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.