København – litt over en måned senere

Nå har jeg vært i København i litt over en måned. Hvordan er det egentlig å være her?

Innimellom rusler jeg rundt i København-leiligheten min, for eksempel mens jeg venter på at kaffen skal bli kald nok til at jeg kan drikke den, og tenker på livet mitt her mens jeg ser på utsikten. Ofte med en viss tristhet. For det føles rart at jeg er her, mens alle andre er der hjemme i Oslo. Og det føles rart å være alene når jeg egentlig har en samboer. Og det føles rart å bruke så mye av dagene mine på forskning når jeg har bestemt meg for ikke å ta en doktorgrad. Men jeg har det jo ikke så verst her likevel.

Byen

København er en pen by. Jeg bor fint til i Nørrebro, med kort vei til leseplassen og forholdsvis kort vei til sentrum. Det er spesielt fint å gå langsmed vannet. Jeg holder meg for det meste i Nørrebro, og jeg er hovedsakelig å finne på lesesalen eller hjemme i leiligheten. Det er litt sightseeing jeg har lyst til å gjøre etterhvert, men det er ikke noe hastverk – jeg skal tross alt være her en stund.

Det har begynt å bli skikkelig kaldt og vindfullt i København de siste dagene, så da er det på med det største, mykeste skjerfet 🙂

Jeg så denne nattlampen i et lekebutikkvindu og ble helt betatt. Så nå står den i vinduskarmen min og lyser opp i det økende høstmørket 🙂

Kjæresten

Innimellom får jeg fryktelig dårlig samvittighet for at jeg midlertidig har «forlatt» kjæresten min til fordel for aktive galakser. For er ikke det en ganske kjip ting å gjøre? De kveldene begge to er hjemme i våre respektive byer, har vi Skype på i bakgrunnen mens vi holder på med hva enn vi holder på med eller vi snakker med hverandre om dagen vår, og det gjør avstanden litt mindre.

Forrige helg var Vidar faktisk på besøk! 😀 Det var superkoselig. Vi gjorde egentlig ikke så mye annet enn å rusle rundt, titte litt i butikker, spille Pokémon GO, slappe av på sofaen med film og enkle middager, og prate om fremtiden, som vi gleder oss til at skal begynne for alvor når mastergraden min er i boks!

Vi gikk forresten også innom kirkegården hvor fysiker og Nobelprisvinner Niels Bohr er gravlagt, samt filosof Søren Kirkegaard og forfatter H.C. Andersen. Det var en veldig pen kirkegård – til og med «romantisk» i følge guideboka, og det var den jo egentlig.

Graven til Niels Bohr på Assistens Kirkegård, København.

Det var veldig trist når Vidar reiste hjem igjen, men jeg tror vi blir mer herdet for hver gang nå. Det var aller verst i fjor sommer da jeg var i Australia. Det var første gang vi var så lenge fra hverandre, og Australia er jo så langt unna, og tidsforskjellen gjorde at det ikke passet å prate noe særlig. Nå er vi derimot en kort flytur unna hverandre og kan snakke på Skype omtrent hele tiden, så da er det ikke like dramatisk. Det positive er at vi virkelig får kjent på hvor mye vi betyr for hverandre, og det er egentlig veldig fint. Men det er uansett godt å vite at jeg bare skal være her midlertidig.

Venninner

Jeg tilbringer mesteparten av tiden min her for meg selv. På lesesalen hender det at det kommer noen andre i blant, men jeg sitter ofte der alene. Tilstedeværelsen min i Køenhavn er så midlertidig at jeg ikke føler noen grunn til å knytte bånd her, spesielt når de som ville vært aktuelle å knyte bånd med dukker opp så sporadisk likevel. Men så er jeg også egentlig ganske glad i å være alene, så det blir til at jeg for det meste konsentrerer meg om jobbing med masteroppgaven, frilansoppdrag og bloggen mens jeg er her.

Utsikten fra leseplassen.

For et par helger siden var jeg så heldig å få venninne-«besøk». Det vil si, statistrikker Kathrine skulle til København på strikkefestival, så da tok vi likså godt en kopp kaffe sammen og pratet noen timer. Det var så hyggelig! Vi pratet om forskning, undervisning, familieliv, formidling, blogging, osv. 🙂

Om noen uker får jeg besøk av en annen venninne, som blir veldig koselig 😀

Masteroppgaven

På dagtid er det full fokus på masteroppgaven. For det meste sitter jeg og kjører programmet mitt, noterer meg noen verdier, kjører det på nytt, noterer meg noen verdier, og sånn går dagene. Og så blir det noen grafer som kanskje sier meg et eller annet fornuftig. Jeg skal snart skrive mer om hva jeg egentlig holder på med akkurat nå og hva det er jeg prøver å få ut av det 🙂 Her er en vakker galakse så lenge:

Galaksen M106. Bilde: NASA/ESA/NAOJ.

Livet der hjemme

Jeg har allerede begynt å merke hvor mange ting jeg går glipp av ved at jeg er i København i stedet for i Oslo, slik som spennende arrangementer om formidling, det årlige kosmologiseminaret hos Institutt for teoretisk astrofysikk ved UiO hvor masterstudentene forteller hva de skal forske på (jeg skulle gjerne vært der og fortalt om prosjektet mitt!), Abels tårn hver uke, foredrag med legender som Kip Throne og Roger Penrose, og diverse andre ting. Har det noen gang skjedd så mange kule ting i Oslo på så kort tid?!

Nå er jeg faktisk ikke tilbake i Oslo igjen før i begynnelsen av november, men så kommer jeg til å være en del i Oslo resten av året, så det blir fint 🙂

Ha en strålende helg!

Hovedbilde: Bakgrunnsbilde fra Wikipedia, font av WC Fonts, design av meg

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.