Galaksetyper (3): Linseformede galakser

Møt galaksetypen som er en mellomting av spiralgalakser og elliptiske galakser. 

Det forrige innlegget om elliptiske galakser virket kanskje ikke så fascinerende etter innlegget om spiralgalakser. Så la oss likså godt gjøre oss ferdige med linseformede galakser i samme slengen, som er noe så spennende som en mellomting av elliptiske galakser og spiralgalakser. «Linseformede galakser» er egentlig en kategori for galakser som er vanskelig å si om er elliptiske eller spiralformede. Så da kan de jo danne en egen gruppe, ikke sant? (Og så blir det hakket verre i et senere innlegg da det skal handle om irregulære galakser.)

Det verste fra to verdener?

Linseformede galakser («lenticular galaxy» på engelsk) er formet som en skive, på samme måte som spiralgalakser, og består av mange gamle stjerner, slik som elliptiske galakser. Nå er det ikke så mange spennende karaktertrekk å hente fra de elliptiske galaksene, men det som er stas med spiralgalakser er jo nettopp spiralmønsteret og den hyppige stjernedannelsen, og de linseformede galaksene har ingen av delene … Linseformede galakser har egentlig mest til felles med elliptiske galakser, så du kan egentlig tenke på linsegalakser som elliptiske galakser som er flatklemte. Linseformede galakser kan, på samme måte som spiralgalakser, ha en stavformed kjerne.

Den linseformede galaksen NGC 4866. Trykk for å se større. Bilde: ESA/Hubble & NASA

Linseformede galakser kalles «linseformede» fordi de ser ut som en linse når de ses fra siden. Men ser man dem direkte fra siden, er det vanskelig å skille dem fra spiralgalakser ved første øyekast. Da trengs det andre metoder for å skille dem fra hverandre, slik som å se på lysspekteret til galaksen.

Hvor kommer de fra?

Akkurat hvordan de linseformede galaksen er blitt til, er fortsatt et åpent spørsmål. Det finnes to hypotester:

  1. Falmede spiralgalakser: Kanskje var de linseformede galaksene opprinnelig spiralgalakser, men så har de mistet spiralstrukturen over tid? Det kan for eksempel skje ved at galaksene bruker opp gassen sin, slik at det ikke blir noe stjernedannelse lenger, og da vil de tydelige spiralarmene forsvinne.
  2. Galaktiske sammenslåinger: Eller kanskje er linseformede galakser resultatet av galakser som har slått seg sammen?

Observasjoner har vist at linseformede galakser ofte er mye mer lyssterke enn spiralgalakser, som gjør den første hypotesen mindre sannsynlig. Det finnes også tegn til at linseformede galakser har en større bul (sentralområde) sammenlignet med skiven rundt enn det spiralgalakser har, som vil være enda et bevis mot den første hypotesen. Men det er fortsatt ikke klart hva som egentlig skjer.

Galaksen NGC 5010 er i ferd med å utvikle seg fra en spiralgalakse til en elliptisk galakse, og kalles i mellomtiden for en linseformet galakse. Trykk for å se større. Bilde: NASA/ESA

* * *

Alle innlegg i serien om galaksetyper:

  1. Spiralgalakser
  2. Elliptiske galakser
  3. Linseformede galakser
  4. Ringgalakser
  5. Irregulære galakser

Hovedbilde: Galaksen NGC 5866 av NASA, ESA, The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.