Astronomikvinner (6): Aglaonike

Astronomien kryr av innflytelsesrike mannlige astronomer. Men hva med kvinnene? Jeg tar for meg kvinner som har bidratt til astronomihistorien!

Denne gangen skal det handle om Aglaonike. Aglaonike regnes som én av de første kvinnelige astronomene noen sinne. Hun levde for 2200-2500 år siden i antikkens Hellas (historikerne er ikke helt sikre på årstallet), nærmere bestemt i Thessalia. Der studerte hun babylonsk astronomi på en tid da kvinner ikke hadde samme rett til utdanning som menn hadde.

Aglaonike. Bilde: Wikipedia Commons

Studiene førte til at Aglaonike lærte å forutsi solen og månens eksakte posisjon til enhver tid, og dermed tiden for sol- og måneformørkelser. Hennes vitenskapelige kunnskaper ble betvilt ettersom hun var kvinne, og hun ble fort sett på som en slags trollkvinne på grunn av «evnene sine», og ble referert til som «heksen av Thessalia» som kunne «trekke ned Månen» når hun måtte ønske det. Et gresk proverb spiller på Aglaonike sin himmelske makt: «Ja, som månen adlyder Aglaonike!».

Månen like etter en solformørkelse. Bilde: Jay Ouellet (gjengitt med tillatelse fra fotograf).

Det er et krater på Venus som er oppkalt etter Aglaonike, sett bak til høyre i dette bildet:

Venuskrateret Aglaonike, bak til høyre. Bilde: Magellan/JPL.

Det er dessverre vanskelig å finne mer informasjon om Aglaonike enn dette …

* * *

Tidligere innlegg i serien:

Hovedbilde: bakgrunnsbilde av Tim Park (brukt med tillatelse), fonten er Existence Light

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.