Jeg har fått meg sommerjobb!

Hvorfor bruke ferien til å slappe av når jeg kan forske?

Ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved UiO pleier de å tilby sommerjobber til masterstudentene sine. Da får studentene betalt for å jobbe i opptil 6 uker sammen med han/hun som skal være veileder på masteroppgaven sin. Man jobber da med et forskningsprosjekt innenfor samme fagområde som man skal jobbe med på masteroppgaven, men det skal ikke være direkte arbeid med oppgaven. Sommerjobben er mer ment for å skulle assistere ansatte ved instituttet i deres arbeid. Det er en kjempefin måte å få relevant erfaring på, samtidig som man tjener litt penger.

Siden jeg skal ha veileder i København, faller jeg ikke egentlig inn under dette opplegget. Men heldigvis for meg er det ikke så mange masterstudenter dette året, så jeg har fått tilbud om å gjøre sommerprosjekt med min danske veileder hvis jeg ønsker det 😀 Veilederen min syns dette hørtes fint ut, og har funnet et passende prosjekt til meg.

Hva jeg skal gjøre

Jeg skal gjøre bildebehandling av galakser som har aktive galaksekjerner tatt med Hubbleteleskopet. Prosjektet vil innebære å modellere lysfordelingen til den aktive galaksekjernen i to dimensjoner, slik at lyset fra galaksekjernen kan «trekkes fra» det totale lyset fra galaksen. Da sitter jeg igjen med det lyset fra den delen av galaksen som ligger rundt kjernen, nemlig den såkalte vertsgalaksen.

Dekomponering av en galakse. Fra venstre: 1) Galaksen, 2) vertsgalaksen, og 3) den aktive galaksekjernen (AGN). Bilde: Hubbleteleskopet, Simmons et al. (2011).

Målet er å lære noe om vertsgalaksen som huser den aktive galaksekjernen, som for eksempel å finne ut hvor ulike stjernepopulasjoner befinner seg.

Jeg kommer til å bruke programvare som jeg ikke har brukt før, nemlig IRAF/Pyraf. Dette er programvare som egner seg godt til bildebehandling.

Hvor jeg skal gjøre det

Jeg kommer hovedsakelig til å jobbe med prosjektet fra Oslo, fordi jeg ikke har leilighet i København før i august, og da nærmer det seg starten på selve masteroppgaven, så jeg bør da ha kommet mer eller mindre i mål med sommerprosjektet. Veilederen min har dessuten en del andre forpliktelser i sommer, så jeg må jobbe nokså selvstendig. Jeg har fått noen vitenskapelige artikler jeg kan lese og så er det bare å se hvor mye jeg får til. Hun har troen på meg, ettersom jeg er veldig målbevisst og interessert i dette 🙂 Jeg har funnet meg en forsker på instituttet i Oslo som jeg kan spørre hvis det ser helt håpløst ut.

Veilederen min kommer til Oslo en tur i juni fordi hun skal være sensor på en mastereksamen her, så da får vi pratet skikkelig om sommerprosjektet da, og så er det mulig det blir en liten tur til København for å snakke med én av post.doc.-ene hennes som vet mye om det tekniske rundt det jeg skal drive med.

Gleder meg til å sette i gang!

Hovedbilde: Den aktive galaksen M106 (NASA, ESO, NAOJ, Giovanni Paglioli)

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Kathrine sier:

    Så tøft! Heia Maria!

  2. Marianne Borkenhagen sier:

    Tøffe, tøffe Maria!!!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.