Våren 2016: Uke #13

Jeg har fordypet meg i statistikk, vært på enda en konsert, samt fysikkfordrag, og delvis befunnet meg i Middle-Earth.

En oppsummering av uken som var:

STK4900 Statistiske metoder og anvendelse

Forrige uke var det tid for semesterets andre – og siste – statistikkuke. Ja, studieemnet STK4900 består av to uker med intens undervisning og det er det. Jeg tror det egentlig er en ganske grei måte å gjøre det på.

Mens jeg satt på leseplassen og jobbet med statistikkoppgaver forrige uke, hadde jeg helt dilla på å høre på instrumentalmusikk. Det er avslappende og isolerer mot andre lyder. Nå om dagen går det mye i Ringenes Herre-musikk (tidenes beste filmmusikk!?) og det slo meg: Noen må jo ha funnet på å gjøre statistiske beregninger av ting og tang i Ringenes Herre-universet! Et raskt internettsøk bekreftet dette og førte meg til websiden Middle-Earth by Numbers 😀 Det er en interessant webside for deg som liker Ringenes Herre.

AST5220 Kosmologi 2

Vi hadde ingen undervisning forrige uke pga. statistikkuke.

MNKOM4000 Formidling og vitenskapsjournalistikk

Vi er nå i full gang med populærvitenskapelig artikkel. Jeg har skrevet et førsteutkast som jeg har fått tilbakemeldinger på, så nå er det bare å sette i gang med revisjoner slik at teksten blir best mulig 🙂

Forrige uke hadde vi besøk av redaktøren for Aftenposten Viten, Mina Hauge Nærland. Hun snakket litt generelt om Aftenposten Viten, og deretter om sjangeren populærvitenskapelig artikkel, som hun kalte «verdens beste artikkeltype»!

En bra popvit-artikkel skal enten fortelle en god historie eller en vitenskapelig nyhet – aller helst begge deler! Det er viktig å bruke eksempler, mennesker og historier tidlig i teksten slik at leseren kan danne seg et bilde av hva det skal handle om. Og man skal helst finne på egne metaforer og assosiasjoner, i stedet for å bruke de samme som har vært brukt innen fagfeltet i en årrekke. Hvis teksten er god til å tegne bilder, vil leserne huske teksten myyye bedre!

En generell regel for teksskriving er å ha konklusjonen tidlig i teksten. Det er fordi lesere ofte ikke gidder å lese helt frem til siste setning. Derfor bør det viktigste stå først, og så kommer mindre og mindre viktige ting nedover. Da er det dessuten veldig lett for en redaktør å kutte ned teksten, for da er det bare å spise i teksten nedenfra og oppover.

Mina ga oss en utfordring mens hun foreleste for oss, nemlig at vi på 5 minutter skulle skrive et par setninger som kan være innledningen til en popvit-artikkel. Deretter gikk vi gjennom alle forslagene. Jeg skrev:

Universet er fullt av forferdelige monstre som vi ikke vet hvor kommer fra. Og vi trenger ikke se lenger enn vår egen galakse for å finne ett.

Kan du gjette hva det handler om? 😉

* * *

Fysikkforedrag

Forrige uke lanserte Fysisk institutt ved UiO sitt foredragskonsept Fysikktirsdag. Én gang i måneden – på en tirsdag, naturligvis – skal instituttet arrangere fysikkforedrag hos Realfagsbiblioteket med servering av pølser og potetsalat. Jeg har lagd plakatdesign:

Jeg ble inspirert av plakaten og prøvde meg på neglelakkdesign for aller første gang i forbindelse med foredraget! Det ble tildels vellykket, men gøy var det i alle fall 🙂 Først med én farge, og så med to:

Først ut i foredragsrekken var stipendiat (og min tidligere gruppelærer) Jørgen Eriksson Midtbø som snakket om et veldig spennende tema, nemlig hvor de tyngre grunnstoffene egentlig kommer fra – noe som leder til tidens begynnelse og stjerner som eksploderer! Du kan se hele foredraget her:

Konsert

Forrige uke var det også duket for ny konsert! Det har nesten blitt litt for mange konserter i det siste, men når det først kommer artister som jeg har lyst til å se, som ikke er så ofte, så må jeg jo bare dra 🙂 Denne gangen spilte det engelske bandet Bear’s DenBlå:

bearsden-concert-blaa

De spilte i Norge for aller første gang og var så overrasket over at det kom så mange – de ble nesten litt forlegne. Det var så søtt.

De gjorde noe under konserten som var veldig stilig, og som jeg ikke har sett noen band gjøre før: De spilte én sang helt uten mikrofoner og høyttalere. Dette fungerer bare hvis man er i et nokså lite lokale og publikum er stille slik at man hører musikken. Det var kjempefint og gjorde at fremførelsen ble overraskende intim. På slutten av showet tok de ideen ett steg lenger og spilte en sang uten mikrofoner og høyttalere igjen, men da stående i midten av salen omringet av publikum! Det var et fint, artig påfunn 🙂

Hvis du har sansen for Mumford & Sons, vil du sannsynligvis like Bear’s Den også. Det var sånn jeg oppdaget dem 🙂 Jeg anbefaler å høre og se på denne fine, underlige, stillferdige musikkvideoen med deres mest kjente sang, Agape (gresk for «kjærlighet»):

PS: De kommer tilbake til Oslo den 17. oktober for å spille på Parkteateret 😀

Jeg hadde ikke vært på Blå for, utrolig nok, og der er det jo innmari koselig! Og så ligger det i et veldig spennende nabolag med mye morsom gatekunst:

Håper du får en bra uke!

Relaterte innlegg

Kommentarer

 1. Veldig bra intro til popvit-artikkel! Fikk lyst til å lese videre.
  Er stk4900 å anbefale? Jeg har bare hatt STK1000 og har blitt litt rusten i matte siden MAT1110 for tre år siden, tror du jeg kan henge med likevel?

  1. Tusen takk, så bra!

   Du kan absolutt henge med i STK4900, for selve matematikken der er grunnleggende, akkurat som i STK1000. Jeg hadde også STK1000 fra tidligere, og syns det har gjort det lettere å henge med nå. Første halvdel av pensum i STK4900 er mer eller mindre repetisjon derfra 🙂

   De fleste eksemplene som brukes i gjennomgangen av pensum handler om biologi, så det må jo være midt i blinken for deg! 🙂 For meg som går astrofysikk er det vanskelig å se hvordan jeg skal få brukt teorien i praksis, dessverre …

   Hvis du går på emnesiden ligger det PowerPoint-er av alle forelesningene der, så kan du se på hva slags temaer og eksempler som gjennomgås. Da er det kanskje lettere å finne ut om dette er et emne som kan være nyttig for deg å ta.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.