Om 10 år

Hvordan er livet mitt om 10 år fra nå? Går det egentlig an å planlegge noe som helst?

Jeg tenker mye på fremtiden nå om dagen, for slutten på utdannelsen min nærmer seg. Om under 1,5 år er jeg ferdig med mastergraden, og jeg prøver å gjøre et forsøk på å legge planer for tiden som kommer etterpå – i den grad det er mulig. Det er egentlig en umulig oppgave, for det er så mye jeg ikke vet hvordan kommer til å bli og det er heller ikke mulig å få en full oversikt over alle mulighetene som eksisterer. Men selv om det tilsynelatende er håpløst, er det viktig å tenke på fremtiden likevel for å finne ut hva det er jeg vil at skal skje, slik at jeg kan prøve å styre ting i riktig retning.

Om 10 år ser jeg for meg at jeg er …

+ ferdig med master- og doktorgrad (begge deler i København?)
+ blitt ekspert på galakser
+ gift & fått barn
+ flyttet tilbake til Norge & i gang med å designe drømmehuset sammen med arkitektmannen
+ en fortsatt ivrig blogger og realfaglig grafisk designer
+ ordentlig i gang med å skrive bok (!)
+ begynt å jobbe med formidling av astronomi

Jeg tror det kommer til å bli mange spennende og vanskelige valg i fremtiden. Ovenfor har jeg skrevet at jeg vil ha tatt en doktorgrad, men det er jo ikke sikkert at det blir det – det kan være at jeg ikke får en doktorgradstilling eller at jeg ikke er dedikert nok til forskningen til å gjøre det. Men foreløpig tenker jeg at det hadde vært veldig spennende og at København er det mest sannsynlige stedet å gjøre det, som en slags forlengelse av masteroppgaven.

Og etterpå? Skal jeg fortsette som postdoktor, og i så fall hvor? Jeg kan ta én postdoktorstillinger i København, men deretter må jeg dra andre steder for å ta flere – hvis det er det som er ønsket og målet. Postdoktor er en midlertidig stilling som vanligvis varer 3-4 år, og målet er å jobbe seg mot en fremtidig professorstilling. Men er det egentlig noe jeg har lyst til å bli? Jeg tror egentlig ikke det.

Jeg tror sannsynligheten er veldig stor for at jeg ender opp med å jobbe med formidling: skriftlig, muntlig og gjennom grafisk design. Det beste hadde jo vært om det hadde gått an å kombinere forskning og formidling, men jeg vet ikke om det lar seg gjøre.

Det viktigste og vanskeligste med fremtiden er spørsmålet om hvor samboeren og jeg skal bo, og hva han skal jobbe med også. Vi vil jo helst ha en stabil og forutsigbar hverdag og fremtid, hvor begge får drive med det vi brenner for, og aller helst befinne oss i samme by, slik at vi får vært mest mulig sammen og slik at det går an å stifte en familie. Nå kommer vi til å være i forskjellige byer mens jeg jobber med masteroppgaven; han i Oslo og jeg i København (med mye pendling til Oslo). Men det er bare snakk om ett år, så det er overkommelig. Blir det doktorgrad på meg der også, er det plutselig snakk om tre-fire år, og da er planen at vi flytter til København begge to <3 Og så blir det veldig spennende å se hva vi ender opp med å gjøre etter det og hvor vi skal gjøre det hen!

Og dette er vel så mye det går an å si noe om fremtiden … 🙂

En helt nydelig (og dansklagd!) sang jeg har blitt helt betatt av i det siste og som passer å dele i denne sammenhengen:

Hvor er du om 10 år?

Bilder: kollasj av bilder fra Pinterest satt sammen av meg

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.