Galaksetyper: En innleggsserie

Galakser er noe av det vakreste som finnes, og de kommer i mange ulike former. Men det er flere ting enn selve formen som skiller galaksetypene fra hverandre.

Universet er fullt av galakser. Det finnes milliarder av dem, og de er utrolig vakre. Siden jeg er så glad i galakser har jeg funnet ut at jeg vil lage en liten innleggsserie om de forskjellige typene hvor jeg forteller om hvorfor de ser ut som de gjør og hva annet som er unikt for dem, og hvor jeg viser frem noen prakteksemplarer.

Klassifisering av galakser

Den mest vanlige måten å klassifisere galakser på, er gjennom den såkalte Hubbleserien, oppfunnet av Edwin Hubble i 1926, hvor galaksene er kategorisert etter utseendet sitt. Klassifiseringssystemet deler galaksene inn i tre hovedgrupper:

  • Spiralgalakser: Vanlige spiraler (S) og stavspiraler (SB, barred spiral galaxy)
  • Elliptiske galakser (E)
  • Linseformede galakser (SO)

Illustrasjon: Wikipedia Commons

Såkalte irregulære galakser – galakser som har en udefinert form – er ikke med i systemet, og ringgalakser ble oppdaget først en stund etter at Hubble fant opp systemet sitt. Men de skal få være med i min gjennomgang 🙂

Så følg med videre! Mens du venter kan du sjekke ut et innlegg jeg har skrevet tidligere om galakser, som en del av innleggsserien De vakreste astronomiske objektene i universet.

* * *

Alle innlegg i serien om galaksetyper:

  1. Spiralgalakser
  2. Elliptiske galakser
  3. Linseformede galakser
  4. Ringgalakser
  5. Irregulære galakser

Hovedbilde: ESO/P. Grosbøl

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.