Hvorfor velge realfag

Lurer du på hvordan verden rundt deg faktisk fungerer? Og syns du det er spennende å finne svar på spørsmål, og løsninger på problemer? Da kan realfag være noe for deg!

Vi er kommet til den tiden av året da tusenvis av ungdom skal bestemme hva de skal fylle fremtiden sin med. Dette er ingen liten oppgave, og i jungelen av muligheter er det heller ingen lett oppgave. I dag har jeg lyst til å slå et lite slag for realfag ❤

Den allsidige realisten

Det virker som det alltid er kjempeviktig med rekruttering innen realfag. Vi trenger realister! hører vi. Politikere og næringslivet er enige: Vi får ikke nok av realister.

«Fysikere trengs innenfor alle områder», sier de og ramser opp diverse industrier som olje, helse, finans, osv. Det høres jo fint ut det, men det blir så generelt at det nesten kunne passet et hvilket som helst fagfelt. Hva er det fysikeren (eller biologen eller kjemikeren, osv.) egentlig gjør i disse bransjene?

Vi er alle forskjellige med spesifikke interesser. Hva er det som kan trigge nysgjerrigheten din og gjøre at realfag høres spennende og relevant ut for deg?

Jeg vil tro at det ikke holder å bli fortalt at du kan jobbe innen helsesektoren. Det må informeres om hvilke konkrete problemstillinger en slik jobb vil innebære og hva slags arbeidsmetoder som brukes. Da kan du begynne å leve deg inn i hvordan det vil være å jobbe innen et slikt felt og se om det er noe for deg: «Er dette en type problemer jeg har lyst til å være med på å løse?»

Jakten på de uløste mysteriene

Selv om vi etter hvert vet utrolig mye om hvordan verden fungerer, er det fortsatt mye vi ikke vet! Og det er dette du kan være med på å gjøre noe med hvis du velger realfag 🙂

Det neste spørsmålet blir selvfølgelig: Hva er de uløste mysteriene innen fysikk (eller andre realfag) som potensielt kan trigge deg til å velge en slik retning? Det er utrolig mange veier å gå innen realfag, og det er nok et håpløst prosjekt å lage en oversikt over alle fagområdene som finnes og hvilke problemstillinger de jobber med, men hva med å gjøre et forsøk?

Wikipedia to the rescue! På siden List of unsolved problems in physics finner du godbiter som: Kan kvantemekanikk og gravitasjonsteorien forenes? Hva skjedde egentlig under inflasjonensfasen etter Big Bang, hvis den i det hele tatt skjedde? Finnes det flere Higgs-bosoner? Er det mulig å lage en teoretisk modell som beskriver turbulens? Hvorfor har tid en retning? Se List of unsolved problems for å finne lister over uløste problemer innen en rekke andre fagfelt.

Realfag kan også brukes til å finne nye og bedre løsninger på konkrete, praktiske problemer i samfunnet, som fornybar energi, klimaforandringer, matproduksjon, kreftbehandling, osv.

Et univers av muligheter

Mulighetene innen et fagfelt er nok det som er vanskeligst å kommunisere ordentlig. Et fagfelt som for eksempel fysikk er så bredt og en fysiker kan jobbe med så mangt at det er vanskelig å finne et sted å begynne. I bildet øverst har jeg laget en kollasj med noen av fenomenene/områdene du kan studere som realfag, deriblant: partikkelfysikk, energi og kjernekraft, materialer og nanoteknologi, planteverdenen, dyreverdenen, geologi, programmering og verdensrommet.

Her er en oversikt over en del mulige realfagsyrker, mange som jeg aldri har hørt om eller tenkt over en gang! For hvert yrke står det litt om hva yrket går ut på, hva slags utdanning du bør ha og hva slags jobber du kan få. Beskrivelsene er ikke så veldig detaljerte, men det kan peke deg i en retning hvor du kan gjøre mer research 🙂 Husk at du kan kontakte forskere ved universitetene hvis du er nysgjerrig på hva de driver med, eller hvordan det er å drive med det de gjør!

En viktig ting jeg har lyst til å nevne er at uansett hvilken retning du måtte finne på å velge innen realfag, vil du sitte igjen med en rekke grunnleggende ferdigheter innen matematikk, programmering, naturvitenskap, osv. som du kan anvende innen veldig mange andre fagområder enn det området du har spesialisert deg på. Her er en liten oversikt over hva noen tidligere astrofysikkstudenter har endt opp med å jobbe innen, alt fra flysikkerhet, strålevern, databehandling- og analyse, og undervisning. Selv får jeg stadig spørsmål om hva man kan bruke astrofysikk til, og svaret er: Faktisk veldig mye! Mange tenker at det er mer yrkespraktisk å velge «ren» fysikk, men fysikere og astrofysikere sitter faktisk igjen med mange av de samme grunnkunnskapene, bare lært i litt forskjellige settinger.

* * *

Så hvorfor velge realfag? Fordi det er utrolig mange spennende problemstillinger som venter på å løses, og du kan bidra til å løse noen av dem! Og fordi det er utrolig kult å forstå hvordan verden fungerer! Det vil alltid være ny kunnskap å strekke deg etter og nye ting som blir funnet ut av, slik at du hele tiden vil bli utfordret til å lære mer og tenke på nye måter og være kreativ. Utfordringen er å finne de problemstillingene som appellerer til deg og dine interesser.

Les mer: Er hverdagen mer spennende når man er fysiker?

«Everyone should have their mind blown once a day.»
– Neil deGrasse Tyson

Bachelorgradtilbudet ved UiO

Nedenfor er en liste over mulige realfagsutdannelser ved UiO. Trykk på lenkene for å lese mer om retningene. Kanskje noen av temaene kan trigge interessen din?

* * *

Til slutt en fin video som viser matematikkens mange bruksområder, noe som også gir et innblikk i noe av det man kan drive med innen realfag:

Hva er grunnen til at du tenker på å velge realfag eller allerede har valgt realfag? Eller er det noe du lurer på angående realfag? Legg gjerne igjen en kommentar 🙂

Husk at fristen for samordna opptak er rett rundt hjørnet – 15. april!

Hovedbilde: Kollasj av bilder fra Wikipedia

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.