Våren 2016: Uke #11

Galakseteksten min har kommet på trykk, jeg har lært mer om inflasjon, og vært på flere konserter.

Jeg må starte denne uken med å vise dere en utrolig søt sak jeg fikk i posten forrige uke fra søsteren til samboeren min; det er en Astronaut Hello Kitty!

hellokitty-astro

Denne Hello Kitty-en er én av flere astronomibaserte Hello Kitty-leker som har vært i Happy Meal i det siste. Det som er ekstra kult med akkurat denne leken er at det sitter en magnet i hodet til Hello Kitty og i romskipet, som gjør at katten nærmest svever over jordkloden! 🙂 Nå har den funnet seg til rette på leseplassen min.

AST5220 Kosmologi 2

Forrige uke handlet det om inflasjon. «Inflasjon» er et ord som går igjen innen ulike fagfelt. Når vi snakker om det i astronomien, er det snakk om en fase tidlig i universets historie da universet utvidet seg veldig mye veldig raskt. Vi vet ikke om inflasjon faktisk skjedde, og det er ikke sikkert det finnes observasjoner vi kan gjøre for å bekrefte det. Foreløpig er det bare en matematisk teori. Grunnen til at vi derfor snakker om inflasjon i det hele tatt, er fordi inflasjon løser en del teoretiske problemer vi ikke har svarene på ellers. Og det liker vi jo 🙂

Her kan du se hvor inflasjon befinner seg på den kosmiske tidsskalaen, helt til venstre:

1024px-CMB_Timeline300_no_WMAP

Illustrasjon: NASA/WMAP

Én hypotese er at inflasjon og mørk energi kan være koblet sammen på en eller annen måte, ettersom de oppfører seg likt: De får universet til å utvide seg. Hvis vi finner ut hva mørk energi faktisk er, kan vi kanskje lære noe om inflasjon også!

MNKOM4000 Formidling og vitenskapsjournalistikk

Forrige uke hadde vi ny runde med tilbakemeldinger på kronikkene vi har skrevet. Nå er det bare siste finpuss som gjenstår, og så er den i boks 🙂 Det blir spennende å se om kronikken min vil ende opp med å bli trykket noe sted.

Essayet mitt som jeg skrev tidligere i semesteret har havnet i tidsskriftet Argument – du finner det i bladhyllene rundt på Blindern nå, helt gratis! Dessverre har de brukt feil galaksebilde … Det riktige bildet er det som jeg brukte når jeg la ut essayet på bloggen.

argument-galakser-mnkom

* * *

Forrige uke var jeg på hele to konserter – to dager på rad. Jeg føler faktisk at jeg begynner å bli litt gammelt for sånt 😛 Heldigvis var den første konserten, med Audioslaves Chris Cornell, i Folketeateret hvor det er sitteplasser slik at vi gamlingene på rundt 30 kunne hvile kroppene våre. Chris hadde et veldig kult bakteppe på scenen som viste ulike historiske kart over solsystemet fra det geosentriske verdensbildet til det heliosentriske verdensbildet 🙂

Den andre konserten var med det mindre kjente bandet Nada Surf, som jeg oppdaget gjennom TV-serien One Tree Hill for en del år siden. De har mye fin musikk, og har dessuten et album med den fine tittelen «The Stars Are Indifferent to Astronomy» 🙂

nadasurf_johndee_concert

Nada Surf på John Dee.

Håper du får en bra uke!

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Kjempefint essay, Maria!

    1. Tusen takk, Kathrine 😀

  2. Jasmine louise white

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.