Våren 2016: Uke #9+10

Det har vært påskeferie, jeg har skrevet om galaksegrupper, skiftet strenger på gitaren, vært oppslukt av Westerdalsproblematikk og blitt syk.

De to siste ukene har vært merkelige. Det har dreid seg mye om Westerdals-saken, for å si det sånn, og jeg har vært irriterende lite produktiv. Det er en både spennende og skummel prosess med advokater og pengekrav, og det blir spennende å se hvordan det utarter seg videre! Siste nytt, som kom i dag, er at Kunnskapsdepartementet har anmeldt Westerdals til Økokrim og vil ha tilbakebetalt 28 millioner kroner.

Kort om studieuken før påsken:

AST5220 Kosmologi 2

Vi hadde ingen forelesninger uken før påsken.

MNKOM4000 Formidling og vitenskapsjournalistikk

Selv om vi fortsatt egentlig holder på med kronikkskriving for tiden, har jeg tjuvstartet på semesterets siste tekst: en populærvitenskapelig artikkel. Det blir en alternativ vinkling av hvordan det er å være galakse i en galaksegruppe 😀

En galaksegruppe er en samling galakser som er bundet sammen av gravitasjonskrefter. Vår galakse, Melkeveigalaksen, hører til den kreativt navngitte Lokale gruppen som består av rundt 50 galakser:

5_Local_Galactic_Group_(ELitU)

Den lokale gruppen. Figur: Andrew Z. Colvin

* * *

Påskeferien har bestått av hjemmekos, være sammen med familie, bloggskriving, jobbing med Ny vitenskap, gitaromstrening og jeg har funnet frem det gamle speilreflekskameraet mitt! Mens galaksetelefonen min er til reparasjon bruker jeg min gamle iPhone 4, og kameraet er så mye dårligere enn det jeg er blitt vant med nå, at det ikke er vits i å gjøre et forsøk på å ta bilder med det en gang … Noen påskebilder tatt med speilrefleksen:

Nå i påsken byttet jeg strengene på gitaren min for aller første gang etter at én av strengene røk i høst (i følge mannen i butikken bør de byttes hvert år, og jeg hadde mine i 10 år, hehe). Nå har gitaren fått vakre bronsestrenger, etter mange timers arbeid … Det var en del jobb og pirking for en som ikke har gjort det før, pluss at jeg hadde angst for at strengene skulle ryke hvis jeg strammet de for mye, så jeg satt med solbriller mens jeg holdt på for å beskytte øynene mine i tilfelle 😛

Gitarstrengpakningen viser hvor mye spenning de ulike strengene tåler – overraskende nok er det ikke den tykkeste strengen som tåler mest!

Jeg har spilt gitar siden jeg gikk på videregående, men jeg har aldri blitt noen mester av den grunn. Jeg spiller bare for meg selv og for kosens skyld. Jeg brukte moren min sin gamle akustiske gitar med nylonstrenger i begynnelsen, men for rundt ti år siden kjøpte jeg min egen gitar med metallstrenger. Etter at jeg fikk samboer har det ikke blitt så mye spilling, fordi det er noe jeg liker best å gjøre når jeg er alene. Jeg får ta med gitaren til København, så blir jeg kanskje litt flinkere igjen 🙂

Påsken ble avsluttet med sykdom. I dag er jeg syk og hjemmeværende 🙁 Jeg har nemlig en lei tendens til å bli syk i ferier – for jeg har jo ikke tid ellers!

Håper du har hatt en fin påske og at du får en bra uke!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.