Rollemodell & What I See Project

Kvinnelige rollemodeller kan være vanskelig å finne. Men vi som er unge kvinner i begynnelsen av karrierene våre kan i blant trenge dem. Og det er her Rollemodell og What I See Project kommer inn i bildet.

Som kvinnelig student gjør det noe med meg at det er så få kvinner innen fagfeltet mitt. Jeg klarer ikke riktig å føle meg hjemme der. Og det er vanskelig å skulle se for meg meg selv i en høythengende akademisk posisjon hvor det i dag sjeldent er kvinner tilstede.

Dette er én av grunnene til at jeg gleder meg til å være hos Dark Cosmology Centre neste studieår. Der er kvinner absolutt tilstede, som professorer, postdoc-er, stipendiater og mastergradstudenter. Det er fordi de hele tiden har hatt fokus å ha en jevn kjønnsfordeling. Det tror jeg er veldig bra for miljøet, og det føles mer åpent og inkluderende for meg som kvinne. Jeg gleder meg til å være omgitt av smarte, flinke kvinnelige forskere som er ledende på sitt fagfelt. Det tror jeg blir utrolig kult og inspirerende.

Rollemodell

Jeg tror det er ekstremt viktig med rollemodeller. Ekstra viktig er det for unge jenter som er nysgjerrige på realfag hvor rollemodellene er vanskelige å finne – det er der de trengs mest!

Rollemodell er en webside fra Kunnskapsdepartementet hvor du kan finne rollemodeller innen realfag som kan komme på besøk til klassen din eller skolen din for å fortelle om mulighetene innen realfag og hvordan det er å studere eller jobbe med realfag. På Rollemodell kan du også registrere deg som rollemodell, hvis dette er noe du kan tenke deg å drive med. Jeg har selv lyst til å bli rollemodell en dag, men jeg syns fortsatt det er ganske skummelt å skulle stå foran mange unge og snakke. Men etterhvert våger jeg meg forhåpentligvis dit 🙂

På websiden til Rollemodell står det at: «Det at ungdom kan se realfag som ‘noe som passer for meg’ er avgjørende for interesse, innsats, valg eller bortvalg.» Det refereres til forskning på området: «Stout m.fl. (2011) fant i sine undersøkelser at bruken av rollemodeller i skolen kan ha en positiv effekt på elevenes, og da særskilt jentenes, mestringsfølelse i realfag. Effekten blir spesielt stor dersom disse rollemodellene er kvinner som jobber i realfaglige yrker.» Videre står det at: «Hill, Corbett & Rose (2010) fant i sine undersøkelser at jenter har lavere selvtillit og mestringsfølelse enn gutter innenfor realfag. […] Hill, Corbett & Rose viser i sine anbefalinger til at jenter bør møte kvinnelige rollemodeller for å bryte ned disse negative oppfatningene jentene ofte har om egne ferdigheter.»

En fin video om Rollemodell-prosjektet:

What I See Project

What I See Project lager og samler videointervjuer med kvinner i ulike aldre og livsstadier og med ulike karriereveier. Målet er å vise at jenter og kvinner har potensialet til å oppnå fantastiske ting, selv om vi ikke alltid syns det virker sånn selv. What I See Project ønsker å inspire unge kvinner slik at de blir mer sikre på hvem de er utover hva de ser i speilet.

På websiden står det:

«We believe that inspiring stories are key to helping young women confidently achieve their full potential. Be inspired, tell your story and help us share it with the world.»

Nedenfor har jeg samlet videoer som handler om kvinner innen realfag. Det er så fint å se disse dyktige, veltalende kvinnene snakke om karrierene og livene sine. Det inspirerer meg både som person og fremtidig forsker.

Høyenergifysiker Valerie Gibson:

Fysiolog og genetiker Frances Ashcroft:

Eksperimentalfysiker Athene Donald:

Bygningsingeniør Roma Agrawal:

Se alle videoene på prosjektets Vimeo-kanal.

What Maria Sees …

Jeg hadde ingen rollemodeller når jeg valgte astrofysikk. Jeg tror det var først når jeg hadde studert en liten stund og merket hvor mange gutter det var, at behovet begynte å melde seg. Det aller første blogginnlegget jeg skrev het Jente på realfag og handlet litt om nettopp dette.

Inspirert av What I See Project fikk jeg lyst til å prøve meg på mitt aller første, lille videoblogginnlegg. Litt skummelt! Men kanskje det blir flere i fremtiden 🙂

Du kan selv laste opp video til websiden til Who I See Project hvor du forteller hva du ser i speilet, eller hvem som inspirere deg, eller hvordan du håper å inspirere andre. Du kan også legge igjen en kommentar eller lenke nedenfor 🙂

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.