Astronomikvinner (5): Dorothea Klumpke Roberts

Astronomien kryr av innflytelsesrike mannlige astronomer. Men hva med kvinnene? Jeg tar for meg kvinner som har bidratt til astronomihistorien, og denne gangen skal det handle om Dorothea Klumpke Roberts som bidro til å kartlegge stjernehimmelen.

Dorothea ble født i San Francisco, USA i 1861. Seksten år gammel flyttet hun til Paris hvor hun til å begynne med studerte musikk, før hun senere byttet til astronomi. Hun fikk sin  doktorgrad i astronomi i 1893 og ble med det den første kvinnen til å få tittelen Docteur-és-Sciences ved universitetet i Paris, hele 32 år før Harvard ga ut sin første doktorgrad til en kvinne, nemlig Cecilia Payne-Gaposchkin som jeg skrev om forrige gang. Avhandlingen til Dorothea var en matematisk beskrivelse av Saturns ringer. Det samme året ble hun også den første kvinnen som fikk tittelen Officier d’Académe av det franske vitenskapsakademiet.

Bilde: Wikipedia

Dorothea jobbet ved Observatoriet i Paris, hvor arbeidet hennes gikk ut på å måle posisjoner til stjerner, prosessere astronomibilder, studere stjernespektra og meteoritter.

Hun ble direktør av Målebyrået i Paris etter sterk konkurranse med femti menn. I denne jobben ledet hun kartleggingen og katalogiseringen av stjerner opptil 14. størrelsesklasse hvor målet var å kartlegge hele stjernehimmelen. Hun fikk verdensomspennende anerkjennelse for dette arbeidet, og fikk den første Prix des Dames of the Société Astronomique de France.

Illustrasjon av Dorothea som måler posisjonen til stjerner ved å studere fotografiske plater med et mikroskop. Illustrasjon: ukjent

I 1896 seilet hun til Norge for å se solformørkelsen som skulle finne sted 9. august. Det ble ingen stor suksess på grunn av overskyet himmel, men hun traff han som skulle bli hennes ektemann, astronom Isaac Roberts, en pionér innen astrofotografi. Isaac hadde sitt eget private observatorium i England hvor de bodde og arbeidet sammen. Dorothea assisterte Isaac i hans arbeid. Han døde kort tid etter at de hadde giftet seg, men Dorothea ble boende i England en stund for å fullføre arbeidet deres, noe som resulterte i utgivelsen av bildekatalogen The Isaac Roberts Atlas of 52 Regions, a Guide to William Herschel’s Fields of Nebulosity.

Mot slutten av karrieren ble Dorothea tildelt Chevalier de la Légion d’Honneur (Æreslegionen) av den franske presidenten for hennes bidrag til den franske astronomien. Ikke så lenge etter dette, pensjonerte Dorothea seg og returnerte til San Fransisco. Derfra støttet hun unge astronomer som trengte penger for å fullføre utdannelsene sine og donerte penger til å etablere ulike priser og utmerkelser.

Dorothea, sammen med kvinner som Annie Jump Cannon fra samme tidsperiode, gjorde nesten alt arbeidet med å kartlegge nattehimmelen, og la med dette grunnlaget for moderne astronomi.

To småplaneter er oppkalt etter Dorothea: 339 Dorothea og 1040 Klumpkea.

gravstøtten hennes er et utdrag fra diktet «The Old Astronomer» av Sarah Williams:

«She loved the stars too fondly to be fearful of the night.»

* * *

Tidligere innlegg i serien:

Hovedbilde: bakgrunnsbilde av Tim Park (brukt med tillatelse), fonten er Existence Light

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.