Webside: Astrobites

Vitenskapelige artikler kan være slitsomme å lese. Heldigvis finnes websiden Astrobites som gjør tungarbeidet for deg!

Som astronomistudent beveger jeg meg nå forsiktig inn i forskningens verden. Til høsten skal jeg til og meg gjøre min egen forskning i form av en masteroppgave. Da blir jeg for alvor nødt til å bli venn med det som er selve hjørnesteinen i forskningen: Den vitenskapelige artikkelen.

Vitenskapelige artikler for dummies

I vitenskapelige artikler beskriver forskere bakgrunnen for arbeidet sitt, hva de har gjort, hvordan de har gjort det og hvorfor, og hva slags resultater de har fått. For en fersking som meg kan disse artiklene oppleves som ganske ugjennomtrengelige – og forferdelig kjedelige. Nesten alle artikler kunne vært skrevet av den samme tørre personen som ikke virker engasjert i det han/hun holder på med i det hele tatt … Jeg håper jeg kan gjøre en bedre jobb enn disse med å skape interesse for det jeg driver med når jeg skal skrive masteroppgaven min 🙂

Og det er ufattelig mange av disse artiklene! Hver dag dukker det opp en rekke nye vitenskapelige artikler på arXiv hvor forskere legger ut sitt ferskeste arbeid, og forskere er nødt til å følge med på hva som blir lagt ut av alle andre innen sitt fagfelt til enhver tid for å holde seg oppdaterte.

For meg virker dette nesten uoverkommelig. Da er det godt å vite at websiden Astrobites eksisterer! Astrobites er en nyhetsside som drives av doktorgradsstudenter som trekker ut essensen av de mest interessante vitenskapelige artiklene innen astronomi og servere en lettlest, oppsummerende versjon av dem. Dette gir en myk overgang over i den virkelige forskerverdenen.

Bare tittelen på en vitenskapelig artikkel kan være nok til å ta motet fra meg. Her gjør Astrobites ofte en veldig god jobb med å skape interesse og forståelse for hva det er det skal handle om. F.eks. blir overskriften «On the r-process enrichment of dwarf spheroidal galaxies» skrevet om til «Forging metals with dark matter in dwarf galaxies» – en setning folk som meg kan ha håp om å forstå! Eller «Limits to dark matter annihilation cross-section from a combined analysis of MAGIC and Fermi-LAT observations of dwarf satellite galaxies» som blir til «Looking for dark matter from dwarf galaxies».

Astrobites er et fint sted å få med seg hva som rører seg i forskningsfronten i astronomiverdenen uten at det blir hårreisende kjedelig og uforståelig, kategorisert etter temaer slik at du kan finne det som interesserer deg mest 🙂

Du kan også følge Astrobites på Twitter og på Facebook.

Det finnes forresten også Oceanbites, Particlebites, Evobites, Chembites og Geoscibites 😀

Hovedbilde: bakgrunnsbildet viser Hubble Deep Field

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.