Våren 2016: Uke #5

Jeg har kastet meg inn i statistikken, fått fremtidsråd på karrieredagen og vært på Astroshow med selveste Knut Jørgen Røed Ødegaard!

STK4900 Statistiske metoder og anvendelse

Forrige uke hadde vi vår første intensivuke i dette emnet. Vi skal ha to slike uker i løpet av semesteret hvor det er forelesning om morgenen og oppgavejobbing om ettermiddagen. Det har kommet veldig godt med å ha tatt STK1000 Innføring i anvendt statistikk tidligere, merker jeg. Men det er uansett et emne som jeg syns er litt vanskelig å få ordentlig tak på.

Det er et ganske spennende emne egentlig, men de fleste eksemplene vi ser på i forelesningene og i oppgavene handler om medisin, geologi eller mer hverdagslige ting som bensinforbruk og sånt. Jeg skulle likt å vite mer om hvordan statistikk brukes innen astrofysikk!

Vi bruker programmeringsspråket R. Ja, enda et programmeringsspråk å lære meg! R virker heldigvis ganske enkelt og vi blir fortalt hvilke kommandoer vi skal bruke for å regne ut ulike statistiske saker og ting, så det går så greit, så.

AST5220 Kosmologi 2

Vi hadde ingen undervisning forrige uke pga. intensivuken i STK4900. Det var veldig hyggelig at foreleser tok hensyn til dette ved å ha forelesningsfri den uken 🙂

FYS4160 Generell relativitetsteori

Jeg var bare i den ene forelesningstimen forrige uke, for det var så mye å gjøre med STK4900. Da snakket vi om ligningen for geodetiske kurver, som er en kurve som følger den korteste veien mellom to punkt på en flate. I generell relativitetsteori må vi ta hensyn til at denne flaten kan være kurvet, siden vi ønsker å beskrive gravitasjonkraften som krumning av rommet i stedet for som en kraft.

MNKOM4000 Formidling og vitenskapsjournalistikk

Det er fort gjort for meg å fortape meg i MNKOM, kjenner jeg. Jeg syns det er så utrolig spennende og gøy å holde på med, og etter en dag med MNKOM-seminar, som vi har de fleste onsdagene, er jeg fullstendig i formidlingsmodus og har bare lyst til å skrive og lese om spennende ting resten av uken. Men det kan jeg dessverre ikke, for det er så mye annet som skal gjøres også.

Nå er essayet mitt straks ferdig, og jeg er godt i gang med å forberede presentasjonen jeg skal holde på slutten av semesteret 🙂

Forrige uke var det tid for et nytt foredrag i MNKOM-serien som jeg hadde lagd plakat til:

mnkom-plakat-gul

Hvis du ikke fikk det med deg, kan du se arrangementet i opptak her:

* * *

Forrige uke hadde UiO karrieredag for realister. Der fikk jeg hørt litt fra ESA og Norsk romsenter. Det er alltid fint å få et lite glimt av hva som skjer på utsiden av universitetet. Dessverre er mulighetene i Norge veldig begrensede for en astrofysiker, og den beste muligheten etter mastergraden, dersom det ikke blir Ph.D. med en gang, er å søke på Young Graduate Trainee hos ESA. Hver høst legger de ut 60-80 kjempespennende prosjekter som man kan jobbe med hos ett av ESA sine kontorer over ett år.

Men aller først må jeg skrive masteroppgaven min, og i morgen får jeg vite om jeg har fått godkjent søknaden min om utveksling til København! Det er fryktelig spennende! Får jeg ikke én av de to utvekslingsplassene som finnes ved København universitet, må jeg dra dit som «guest student» eller rett og slett bytte universitet. Men det enkleste og billigste ville vært å dra som utvekslingsstudent, så jeg krysser fingrene for det!

Forrige uke var jeg dessuten på Astroshow med Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes. Det var spennende og gikk i høyt tempo! Morsomt å se Ødegaard i levende livet – kan man egentlig kalle seg norsk astrofysiker før man har gjort det? 😛

astroshow-realfagsbiblioteket

Håper du får en fin uke!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.