Våren 2016: Uke #4

Gravitasjonsbølger ble oppdaget (dog ikke av meg), jeg lagde et ekspanderende univers på datamaskinen min, lærte om ekvivalensprinsippet og feiret Valentine’s Day.

Det viktigste først: Forrige uke oppdaget vi (menneskeheten) gravitasjonsbølger!!! Det er stort og spennende og morsomt! Jeg skrev et innlegg om gravitasjonsbølger hvis du vil vite mer 🙂

AST5220 Kosmologi 2

Forrige uke gjorde jeg ferdig første av fire programmeringsoppgaver i dette emnet. Alle de fire programmeringsoppgavene bygger på hverandre og til slutt skal vi sitte igjen med en simulering av den kosmiske bakgrunnsstrålingen 😀 Vi startet forsiktig i prosjekt 1 med å sette scenen for det som skal komme etterpå. Det vi gjorde var å beregne hvordan universet har utvidet seg siden det ble til for nesten 14 milliarder år siden, og frem til i dag.

Universet består av mange forskjellige komponenter: baryoner (dvs. vanlig, ikke-mørk materie), stråling, mørk materie, nøytrinoer og mørk energi. Disse har gjennom universets historie spilt ulike roller. En av grafene jeg lagde til det første prosjektet, viser hvilken av disse komponentene som har dominert til ulike tider i universets historie:

relative_densities

Summen av alt innholdet i universet er nødvendigvis 1 (tilsvarer 100 %) til enhver tid, gjengitt med gul linje. Enheten på den horisontale aksen på grafen er litt sær, men tenk at x = 0 beskriver nåtiden, og negative tall går bakover i tid. Da ser vi at tidlig i universets historie var det stråling (grønn) som dominerte, med solid bidrag fra nøytrinoer (turkis). Med tiden tok mørk materie (rød) over som den mest dominante, mens i dag er det mørk energi (lilla) som gjelder, noe som fører til at universet utvider seg med stadig økende hastighet!

Jeg gleder meg til å sette i gang med neste prosjekt!

FYS4160 Generell relativitetsteori

Sist uke snakket vi om ekvivalensprinsippet, som sier at et objekt ikke merker forskjell på om det er i et gravitasjonsfelt eller blir utsatt for uniform akselerasjon. En konsekvens av dette, som Einstein var vågal nok til å foreslå, er at gravitasjon ikke er en kraft på den måten som man ellers snakker om krefter i fysikken, men et resultat av at rommet krummer seg rundt massive legemer:

Kurvet romtid. Bilde: Wikipedia Commons

I forrige ukesoppsummering skrev jeg om at jeg ikke er så fornøyd med gruppeundervisningen i dette emnet, som er obligatorisk for å kunne ta eksamen. Ettersom jeg tar ett emne mer enn jeg egentlig trenger dette semesteret, har jeg mer eller mindre bestemt meg for ikke å ta eksamen i dette emnet. Men jeg vil fortsatt følge undervisningen og jobbe med ukesoppgavene for å lære meg mesteparten av stoffet, for en del av det er jo innmari spennende. 🙂

MNKOM4000 Formidling og vitenskapsjournalistikk

Jeg puslet videre på essayet mitt forrige uke. Nå er det snart ferdig, og det ser ut til at essayet kommer til å dukke opp i neste utgave av tidsskriftet Argument! Jeg skal dele det her på bloggen også.

* * *

Det var Valentine’s Day i helgen. Dette er ikke noe samboeren og jeg feirer på stor skala – vår tradisjon består i å se på Lego-filmen 🙂 I år hadde han lagd dessert mens jeg var ute en tur på lørdagen som han overrasket meg med på søndagen! Supersøtt! ❤

valentinesday-hearts-dessert

Ellers har jeg søkt om utveksling til København, som jeg får svar på i løpet av de nærmeste ukene. Veldig spennende! Jeg har tidligere skrevet om at jeg ønsker å skrive masteroppgaven min der.

Til slutt et foredragstips til mine astrovenner: I morgen kl. 19:00 skal Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes holde astroshow i foajeen i Vilhelm Bjerknes’s hus på Blindern! Sjekk ut Facebook-arrangementet for mer info 🙂

Håper du får en fin uke!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.