Våren 2016: Uke #2

Jeg har feiret bursdag, skrevet min første Fortran-kode og vært i Tromsø!

Semesteret har kommet litt mer i gang nå, men det tar fortsatt litt tid å komme ordentlig godt inn i rytmen igjen. Slik var forrige uke:

AST5220 Kosmologi 2

Forrige uke snakket vi i mer detalj om programmeringsoppgavene som skal gjøres i dette emnet. Det vi skal ende opp med til slutt er en graf slik som denne:

CMB-powerspectrum-graph

Data: WMAP

Jeg vil fortelle mer om hva dette egentlig er for noe etterhvert som vi gjør oppgavene og jeg lærer mer om det.

Den glade nyheten er at jeg har fått til min første kodesnutt i programmeringsspråket Fortran, og er offisielt i gang med første programmeringsoppgave! 😀 Det er både spennende og frustrerende med et nytt språk …

Vi fikk også en rask introduksjon i tensorregning, som er et aldri så lite indekseringshelvete … Det er sikkert ikke så komplisert når man først forstår seg på det, men vi har aldri fått en grundig innføring i det, så da fremstår det som ganske forferdelig. Så det hjalp innmari å få den lille introduksjonen vi fikk, selv om jeg gjerne skulle fått mye mer.

FYS4160 Generell relativitetsteori

Forrige uke begynte semesterets tredje emne som skal handle om generell relativitetsteori, populært kalt «GR». Det er i forbindelse med GR at tensorregning dukker opp, så også i dette emnet vil vi bli satt på matematisk prøve.

Så langt har vi snakket om hva som er forskjellen på Newtons og Einsteins gravitasjonsteorier, hvor GR er Einstein sin. Hos Einstein er lyshastigheten konstant i vakuum uansett hvor man observerer en lysstråle fra, noe som ikke er tilfellet hos Newton. Og hva en klokke viser er avhengig av observatøren som ser på klokka, i følge Einstein, mens hos Newton er tid noe absolutt. Ja, virkeligheten blir fort litt rar i GR.

MNKOM4000 Formidling og vitenskapsjournalistikk

Nå har jeg kommet skikkelig i gang med skrivingen til dette emnet! Forrige uke leverte jeg utkast til både blogginnlegg og essay. Essayet skal vi gå flere runder med og gi hverandre tilbakemeldinger på. Det blir en spennende prosess og det er utrolig spennende å lese hva de andre studerer og interesserer seg for! Jeg tror det kommer til å bli mange kjempefine essays. Forhåpentligvis blir noen plukket opp av media slik at jeg kan dele dem med dere. Blogginnlegget mitt kommer på bloggen i løpet av uken!

Forrige uke diskuterte vi også ideer til hva vi kan snakke om når vi skal holde 5-minutters presentasjon på slutten av semesteret. Jeg tror jeg har funnet ut hva jeg skal snakke om, men det får du komme på presentasjonen 12. mai for å finne ut av 😉 Mer info om dette når det nærmer seg!

Noen hadde tegnet en kjempefin tegning av Mummidalen på tavlen i seminarrommet vi var i:

mummitrollet-tavle-tegning

Forrige uke innviet jeg forresten min nyinnkjøpte termokopp! Det er temmelig upraktisk å bære kaffe i en vanlig kopp når jeg skal på forelesning, så nå blir det lettere å ta med kaffe overalt! Det er kanskje ikke en positiv ting, sånn egentlig …

selfie-kopp-rosa-pink

* * *

Ellers hadde jeg bursdag forrige uke! Nå er jeg blitt hele 29 år. Det feiret jeg med å spille bowling 😛 Man blir nemlig aldri for gammel for bowlingbursdag! Men det var lenge siden jeg hadde spilt det sist, så talentet var så godt som ikke-eksisterende.

bowling-shoes-birthday

En annen jubilant som feiret forrige uken var radioprogrammet Ekko & Abels tårn! De feiret med vaffelkake og gamle gjengangere; botaniker Charlotte Sletten Bjorå, fysiker og klimaforsker Bjørn Samset, og astrofysiker Øystein Elgarøy. Fin gjeng <3

abelstaarn-jubileum-realfagsbiblioteket

Uken ble avsluttet med tur til Tromsø sammen med samboeren. Jeg hadde et lite møte der i dag, og da passet det å gjøre en helgetur ut av det ettersom jeg ikke har vært i Tromsø før. Det er fint der! Noen bilder fra turen:

På besøk hos Vitensenteret.

Håper du får en fantastisk uke!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.