Våren 2016: Uke #1

Det nye semesteret er i gang! Dette blir faktisk det siste semesteret jeg skal ta studieemner, for til høsten er det i gang med masteroppgaven 😀

Det er bare to av fire studieemner som har startet så langt dette semesteret. Det tredje emnet starter neste uke, og det fjerde emnet kjører kun to uker med intens undervisning i løpet av semesteret.

Emnene som har begynt er:

AST5220 Kosmologi 2

Jeg har fått veldig godt inntrykk av dette emnet så langt. Foreleseren virker dyktig og entusiastisk, og han startet semesteret med å gjøre det nesten ingen forelesere har skjønt at de burde gjøre: Han ga oss det store bildet for hva det er studieemnet skal handle om. Han fortalte hva vi skal gjennom, hvilke prosjekter vi skal gjøre og hva det er vi skal ende opp med til slutt, og hvorfor det er viktig. Forelesere flest har en tendens til å hoppe rett inn i detaljene uten å si noe om hvorfor vi gjør det eller hva det vil lede oss til, som virker både forvirrende og meningsløst.

I dette emnet er det den kosmiske bakgrunnsstrålingen som står i hovedfokus, ofte avbildet som dette:

Planck_CMB

Den kosmiske bakgrunnsstrålingen sett av Planck-satellitten.

Den kosmiske bakgrunnsstrålingen kan vi bruke til å studere det tidlige universet, og vi skal selv modellere denne strålingen i løpet av fire programmeringsoppgaver utover våren. Vi skal i den anledningen bli kjent med et nytt programmeringsspråk (dog, «gammelt» er kanskje mer dekkende), nemlig Fortran. Siden vi kan programmeringsspråkene Python og C++ fra før av, skal ikke Fortran være så ille å forstå oss på.

MNKOM4000 Formidling og vitenskapsjournalistikk

Dette emnet hadde jeg egentlig veldig lyst til å ta sist vår, men da krasjet det innmari med et annet emne som jeg endte med å prioritere i stedet. Men nå skal jeg ta det! 😀 Det kolliderer litt med et annet emne denne gangen også, men jeg tror det er umulig å unngå. Dessuten er dette siste semesteret jeg har sjansen!

MNKOM-velkommen

I MNKOM skal vi, dvs. studenter fra alle slags institutter underlagt Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (MN), øve oss i formidling, både gjennom tekst og tale. I løpet av semesteret skal vi skrive 1) et blogginnlegg, 2) et essay, 3) en kronikk, 4) en populærvitenskapelig artikkel, samt 5) holde en presentasjon på slutten av semesteret.

Det blir altså mye skriving, så jeg blir nok ikke like aktiv på bloggen dette semesteret som jeg har pleid å være. Men alle tekstene jeg skriver i MNKOM vil bli delt på bloggen når de er ferdige – og kanskje de ender opp i noen aviser også? Lærerne i MNKOM skal nemlig hjelpe oss å få tekstene vi har skrevet ut i media. Det blir spennende!

Denne uken må jeg komme på ideer til hva jeg kan holde presentasjon om på slutten av semesteret, samt skrive førsteutkast til essay og blogginnlegg. Så det er bare å sette i gang!

Hvis du har ideer til hva jeg kan holde presentasjon om innen astrofysikken, er det bare å legge igjen en kommentar 😉

* * *

Jeg har allerede rukket å ha noen plakater stående rundt omkring på Blindern dette semesteret. Arrangementene kan som alltids ses på Realfagsbibliotekes YouTube-kanal 🙂

IYL-nordlys-plakat

biotorsdagspesial_plakat

Ellers bygde samboeren og jeg litt LEGO i helgen, nærmere bestemt det nye Big Bang Theory-settet 😀 Det er så fint!

bigbangtheory-lego

Håper du får en fantastisk uke!

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Per Arnold sier:

    Hvor kjøper man Legoen?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.