Høsten 2015: Uke #13

Stikkord: Prosjektinnleveringer og presentasjonsforberedelser.

Forrige uke var utrolig intens. Jeg hadde to store prosjektinnleveringer som heldigvis er over og som jeg tror gikk bra! Men det blir ikke noe mer avslappende fremover av den grunn, for nå nærmer eksamenstiden seg (første eksamen er 11. desember) og det er fortsatt flere prosjekter som skal i boks før den tid :/ Jeg merker at det er så mye å gjøre at jeg knapt orker å ta stilling til ting som ikke er direkte tilknyttet skolearbeidet … Det er synd og kjedelig ikke å ha verken tid eller ork til noe annet enn skolearbeid (derfor blir det bare to blogginnlegg i uken nå, i stedet for tre, slik som jeg har pleid). Jeg gleder meg utrolig mye til juleferien!

Jeg har selvfølgelig fått med meg, og fulgt en del med på de fæle hendelsene som skjedde forrige uke. Det er så utrolig trist at slikt skal skje, og sannsynligvis vil skje igjen! Heldigvis kom pappaen min trygt hjem fra sin helgetur til Paris på søndag! 😀

Litt om uken som var:

AST4310: Strålingsprosesser i astrofysikk

Forrige uke handlet det bare om å fullføre prosjektet. Nå som det endelig er levert, får jeg vel begynne å se på ukesoppgavene jeg ikke fikk tid til å gjøre mens jeg jobbet med prosjektet og begynne på forberedelsene til eksamen … Noe jeg knapt har tid til før eksamensdagen er her, så det kan jo bli interessant.

AST4320: Kosmologi og ekstragalaktisk astronomi

Forrige uke snakket vi om stjernedannelse. og hvordan ulike fysiske størrelser som beskriver stjerner er knyttet til hverandre, som f.eks. forholdet mellom massen og luminositeten (mass-luminosity-relation). Og når man snakker om stjerner, dukker som alltid Hertzsprung-Russell-diagrammet opp, som beskriver forholdet mellom luminositet og temperatur hos stjerner:

Figur: ESO

Jeg har kommet godt i gang med forberedelsene til presentasjonen jeg skal holde om direkte kollaps av sorte hull (det er bare én uke igjen!). Jeg tenker at det blir et eget innlegg om foredraget når jeg er ferdig med det 🙂

Det er en utfordring å skulle forberede denne presentasjon: Den skal vare ca. 25 minutter og ta for seg et temmelig teoretisk tema som er et nokså nytt forskningsfelt. Det betyr at det ikke finnes en Wikipedia-side om det. Krise! Neida 😛 Det betyr bare at jeg må jeg finlese et hav av vitenskapelige artikler og forsøke å få oversikt over alle detaljene og diskusjonene som tas opp, slik at jeg faktisk klarer å oppsummere hva dette handler om. Jeg ville naturligvis lest de vitenskapelige artiklene uansett, men Wikipedia er ofte fin for å få et greit overblikk over ting før man fordyper seg i detaljene. Kanskje jeg skal skrive en Wikipedia-side om dette etterpå?

prep-DCBH-notes

Litt storyboarding for hvordan de ulike lysbildene i presentasjonen min kan se ut.

Et søtt sitat jeg kom over i en artikkel jeg leste: «We should ask not only what a black hole can do for a galaxy, but also what galaxies can do for black holes or, more accurately, what galaxies and black holes can do for each other.» ❤

FYS3150/4150: Computational physics

Vi har gjort oss ferdig med prosjekt 4 og må hive oss i gang med prosjekt 5, som blir det aller siste prosjektet. Det er mye jobb med dette emnet, men jeg liker det utrolig godt. I siste prosjekt skal det handle om differensialligninger og vi kan velge å simulere en galaksehop! ❤ Det blir stas! Både fordi det handler om galakser og fordi dette er direkte knyttet til det vi har drevet med i Ekstragalaktisk-emnet, så da får jeg indirekte jobbet med det også 😉

* * *

Håper du får en fin uke!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.