Høsten 2015: Uke #12

Stikkord: Høst, prosjektjobbing, stjernedannelse, og parallellisering.

Det er mørkt og høstaktig ute nå. Heldigvis er det fortsatt fine farger igjen noen steder (om ikke på trærne, så i alle fall på bakken hvis man ser ned)! Da passet det fint med gul bukse 😉

selfie-pants-yellow-leaves-autumn

Også forrige uke hadde jeg en plakat på Blindern (du kan se opptak av foredraget her):

poster-blue-tanning-health-IYL

AST4310: Strålingsprosesser i astrofysikk

Forrige uke hadde vi ikke forelesninger, men satt og jobbet med prosjekt 2 som skal leveres på fredag. Det går nokså bra med jobbingen, men prosjektet er så stort at det er vanskelig å få oversikt og knytte alle trådene sammen.

AST4320: Kosmologi og ekstragalaktisk astronomi

Jeg har begynt å danne meg en hypotese om at det hvert semester er ett studieemne som får meg til å føle meg utrolig dum. Forrige semester var det Matematiske metoder i fysikk, og semesteret før var det Termodynamikk og statistisk fysikk. Dette semesteret er det uten tvil Kosmologi og ekstragalaktisk astronomi

Det virker som både vi (studentene) og foreleseren er frustrert over situasjonen. Midtveiseksamen gikk dårlig, tiden vår spises opp av obligatoriske oppgaver i andre emner og midtveisevalueringene vi ga var ikke så positive. Foreleser er heldigvis åpen for forslag, så selve forelesningene har allerede blitt litt bedre 🙂 Men nå er vi så nærme slutten at det kanskje er for sent …

Forrige uke snakket vi om ulike typer ustabiliteter: gravitasjonell ustabilitet og termisk ustabilitet. Dette er begreper som er viktige når vi skal prøve å forstå hvordan stjerner kan dannes i store molekylære gasskyer. Foreleseren viste oss denne kule videoen som viser dette i praksis (ved 0:30 begynner kule ting å skje!):

FYS3150/4150: Computational physics

Vi er i innspurten av prosjekt 3 nå, som også skal leveres på fredag. Jeg syns jeg lærer mye av dette prosjektet, slik som å få trening i hvordan skrive et langt program slik at det blir lettlest og oversiktlig, og hvordan skrive et program som lager ørten ulike grafer på en smart måte, og ikke minst: hvordan kjøre et program i parallell! Det er et regnetungt program vi har skrevet nå, så ved å la alle kjernene i datamaskinen jobbe samtidig i stedet for bare å bruke én av dem, er utrolig nyttig. Den lengste kjøringen vi har hatt så langt tar 8 timer på Mac-en min. Det hadde naturligvis gått fortere på en maskin med flere prosessorer.

* * *

Jeg hadde forresten dilla på denne sangen forrige uke, i tilfelle du trenger noe ny musikk å høre på: 🙂

Håper du får en fin uke!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.