Høsten 2015: Uke #11

Stikkord: Tidsklemma, ESO-besøk, galaksedannelse og simuleringer.

Det var ikke en veldig spennende uke forrige uke. Det var skolearbeid, skolearbeid, skolearbeid … Men det er jo spennende i seg selv det altså. Men vi (1. års masterstudenter) begynner å kjenne at vi befinner oss i tidsklemma nå. Selv med 6-dagers uker med lange dager er det ikke nok tid til å komme oss gjennom alt vi må igjennom. Det er utrolig frustrerende og slitsomt.

En ting som var litt morsomt forrige uke var at Institutt for teoretisk astrofysikk fikk besøk av direktøren for ESO (European Southern Observatory). Han ga et foredrag hvor han fortalte om noen av teleskopprosjektene ESO er involvert i for tiden i Atacamaørkenen i Chile, som er regnet som ett av de beste stedene i verden å plassere et teleskop. Der holder de på å bygge verdens største optiske teleskop, European Extremely Large Telescope (E-ELT), som blir etterkommeren til Very Large Telescope (VLT) – i astronomien liker vi å holde det enkelt når det gjelder navngiving av ting 🙂

ESO-director-lecture

Ellers hadde jeg en ny plakat stående rundt på Blindern forrige uke:

biotorsdag-poster-tareskogen

AST4310: Strålingsprosesser i astrofysikk

Nå har vi gjort oss ferdige med mye av det teoretiske og skal gi oss i kast med siste kapittelet av pensum som handler om hvordan teorien vi har lært oss kan brukes i praksis. Det blir bra! Vi fikk se en del kule simuleringer av Solen – men de har jeg dessverre ikke tilgang til, så jeg får ikke vist dem frem!

AST4320: Kosmologi og ekstragalaktisk astronomi

Denne uken snakket vi om hvordan galakser dannes. Det er jo egentlig det vi har snakket om hele semesteret, men nå kan vi begynne å sette sammen alle detaljene vi har sett på til å begynne å få oversikten over hele hendelsesforløpet. Det er kjempespennende!

I dette emnet så vi også noen kule simuleringer forrige uke, blant annet en simulering av Musegalaksene (NGC 4676), som er to galakser som holder på å kollidere med hverandre. Slik ser de ut:

Merging_galaxies_NGC_4676_(captured_by_the_Hubble_Space_Telescope)

Bilde: NASA, H. Ford (JHU), G. Illingworth (UCSC/LO), M.Clampin (STScI), G. Hartig (STScI), the ACS Science Team, og ESA

Jeg er ikke sikker på om det var akkurat denne simuleringen vi så, men den viser i alle fall prinsippet (det finnes flere forsøk på simulering av Musegalaksene på YouTube):

Ellers fikk vi omsider resultatene fra midtveiseksamen forrige uke. Det var ingen som gjorde det spesielt bra …

FYS3150/4150: Computational physics

Vi er nå mer eller mindre ferdig med å snakke om Monte Carlo-metoden og skal denne uken begynne å snakke om høstens siste tema, som er differensialligninger. Det gikk mye tid til å jobbe med prosjekt 4 forrige uke, som skal leveres om under 2 uker. Etter flere oppturer og nedturer, ser det ut til at det begynner å bli orden på prosjektet! 😀

* * *

Håper du får en fin uke!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.