Hva skal objektet hete? (1) Navngiving av planeter & måner

Hvordan skal man velge navn for de ulike astronomiske objektene når det finnes milliarder av dem? Har de navn alle sammen?

Sannheten er at de færreste astronomiske objektene har «ordentlige» navn, dvs. navn som lar seg uttale. Alle oppdagede astronomiske objekter har tallnavn – gjerne mange tallnavn – som bestemmes utifra ulike kataloger de skal tilhøre eller hvilket teleskop de ble oppdaget med eller hva slags objekt det er. Ta for eksempel Andromedagalaksen. Dette er den største galaksen på himmelen vår, så det er ikke så rart at den har fått et skikkelig navn. Men den lyder også mange andre navn, for eksempel: M31, NGC 224, IRAS 00400+4059, 2MASS J00423347+4115502, osv.

Men la oss begynne med noe (litt) enkelt i dette første innlegget om navngiving i astronomien, hvor vi skal konsentrere oss om objekter i solsystemet. Solsystemet vår er en ufattelig liten del av hele universet. Her har vi en stjerne, noen planeter og en del måner. Det burde ikke være så vanskelig å finne på navn til disse?

Planetene

Planetene Merkur, Venus, Jorden, Mars, Jupiter og Neptun er oppkalt etter romerske guder:

 • Merkur har fått navnet sitt etter guden for handel, reising og inntjening, som var sønn av himmelguden Jupiter.
 • Venus var gudinnen for kjærlighet, skjønnhet og fruktbarhet. Planeten ble oppkalt etter henne fordi den var den mest lyssterke og vakre planeten på nattehimmelen.
 • Jorden, også kalt Terra eller Tellus, er oppkalt etter guden med sammen navn som var gud for Jorden, fruktbarhet, mødre og gravide.
 • Mars ble oppkalt etter krigsguden Mars på grunn av sin blodrøde farge. Mars var også sønn av Jupiter og skal også ha vært elskeren til Venus (hva disse planetene holder på med, altså!).
 • Jupiter, som er den største og mest massive planeten, ble oppkalt etter den viktigste guden, selve gudenes konge, Jupiter. Jupiter var også var gud for himmelen og for torden (tilsvarende Zevs i gresk mytologi).
 • Saturn er oppkalt etter guden Saturnus som var gud for jordbruk.
 • Neptun er havguden i gresk mytologi, som passer bra med tanke på Neptuns fine blåfarge.

Uranus er derimot oppkalt etter den greske guden Uranos, «guden som personifiserte himmelen» (hva enn det betyr).

Dvergplanetene

Hvis vi også skal ta med de fem dvergplanetene, har vi:

 • Ceres er oppkalt etter gudinne for fruktbarhet og jordbruk, som var datter av Saturn.
 • Pluto er oppkalt etter guden for underverdenen, Pluto, et annet navn for den greske guden Hades.
 • Haumea er oppkalt etter gudinnen for fruktbarhet og fødsel fra hawaiisk mytologi.
 • Makemake er skaperguden i den innfødte mytologien på Påskeøya.
 • Eris er oppkalt etter den greske gudinnen for kaos, strid og ufred.

Noen av dvergplanetene i solsystemet vårt. Figur: Wikipedia Commons

Og det var planetene! Det gikk jo fint, eller hva? Men så har disse planetene 173 måner, da …

Månene

Wikipedia har en fin oversikt over alle de 173 månene i solsystemet, og der kan du sortere dem etter størrelse, omløpsbane, oppdagelsesår, osv. Tror du alle disse 173 månene har ordentlige navn?

*trommevirvel*

Nei, de har ikke det, altså. Jeg ville egentlig trodd det, men sånn er det altså ikke. Jupiter, Saturn og Neptun har alle måner med navn som S/2007 S 2. Her står S/ for «satellitt»,  2007 er året for oppdagelsen, S-en står for Saturn og 2-tallet betyr at dette var den andre satellitten oppdaget rundt Saturn i 2007. Et ganske fint system! Men navnene blir ikke spesielt minneverdige.

Noen av månene i solsystemet vårt (ikke riktig skalert). Kan du kjenne dem igjen? Bilder: NASA

For de månene som har ordentlige navn, er det faktisk et visst system. Som nevnt ovenfor er planetene oppkalt etter guder. Og månene er da gjerne oppkalt etter personer tilknyttet disse gudene. For å ta det i rekkefølge:

 • Mars sine to måner Phobos og Deimos er oppkalt etter sønnene til guden Ares, som er den greske versjonen av krigsguden Mars.
 • Jupiters måner navngis etter guden Jupiters elskere (eller Zevs, som er den greske versjonen av Jupiter). Månene har navn som Ganymede, Amalthea og Io.
 • Saturn sine måner er oppkalt etter de greske gigantene og titanene, de norrøne gigantene, de keltiske gigantene og inuittenes giganter. Månene har navn som Titan, Enceladus, Tethys, osv.
 • Uranus sine måner skiller seg ut ved å ha navn etter karakterer fra stykkene til Shakespeare, slik som Oberon, Ophelia, Juliet, Puck, osv.
 • Neptun måner får navn etter havguder, i stil med Neptuns eget navn, slik som Triton og Proteus.
 • Plutos fire måner Hydra, Nix, Kerberos, og Styx har navn etter karakterer i gresk mytologi som er tilknyttet Hades.
 • Eris sin måne Dysnomia er oppkalt etter datteren til gudinnen Eris.
 • Haumea sine måner er oppkalt etter døtrene til gudinnen Haumea.

Og da er vi kanskje ferdige med å navngi ting i solsystemet? Bare hvis vi ser bort ifra de 700 000 «småplanetene» som har 279 kjente måner, alle asteroidene og de 3358 kometene … Mer om navngiving av asteroider og kometer neste gang!

Hvilken planet eller måne syns du har det fineste navnet i solsystemet? Jeg syns «Makemake» er søt 🙂

Hovedbilde: Wikipedia Commons

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.