Høsten 2015: Uke #10

Stikkord: Interstellar, kollisjoner, intergalaktisk medium, Lyman-alpha, Metropolis-algoritmen.

I helgen så jeg på sci-fi-filmen Interstellar igjen – som minner meg på at jeg må jo skrive om denne filmen på bloggen! Det er underlig at jeg ikke har gjort det. Jeg så også Apollo 13 forrige uke. Jeg har nemlig fått litt dilla etter å ha lest ferdig The Martian – som jeg også må se igjen snart! Astronomifilmer ❤

interstellar-movie

Ellers var det mest fokus på studiene forrige uke:

AST4310: Strålingsprosesser i astrofysikk

Jeg fikk ikke med meg forelesningene i dette emnet forrige uke fordi jeg var i Syden de første dagene, men jeg vet at de snakket om uelastiske kollisjoner («inelastic scattering»), som er en type kollisjonsprosess mellom partikler hvor den kinetiske energien (bevegelsesenergien) til partikkelen som fører til kollisjonen ikke er bevart (i kontrast til elastiske kollisjoner hvor den er bevart). Det finnes ulike typer uelastiske kollisjoner, f.eks. Comptonspredning og invers Comptonspredning.

Ellers er jeg i full gang med prosjekt 2 nå, som er ganske mye jobb. Men det er bare å kjøre på!

AST4320: Kosmologi og ekstragalaktisk astronomi

Vi har snakket om det intergalaktiske mediet (IGM), dvs. den tynne gassen som befinner seg i tomrommet mellom galakser. Vi har også snakket om en bestemt energiovergang i hydrogenatomet som er veldig viktig i kosmologien, kalt «Lyman-alpha«. Dette er overgangen mellom den nest-nederste energitilstanden i hydrogenatomet og grunntilstanden. Dette er illustrert her:

Hydrogen_transitions1

De laveste energiovergangene i hydrogenatomet hvor n = 1 er grunntilstanden. Figur: Wikipedia.

Nå begynner det så smått å nærme seg presentasjonene vi skal holde i dette emnet. Hver student skal nemlig holde en presentasjon på ca. 25 minutter som vil telle 20 % av den endelige karakteren. Denne uken fikk vi noen forslag til hva vi kan prate om:

  • Breakthroughs obtained with the Hubble telescope
  • The Hubble Deep Fields
  • Direct collapse black holes
  • Supermassive stars
  • Constraints on cosmological magnetic fields
  • Observational constraints on variation of fundamental constants
  • Intermedia mass black holes
  • Fast radio bursts
  • Transient phenomena (gamma-ray bursts, supernovae, pair-instability supernovae)

Jeg har lyst til å prate om «direct collapse black holes» 😀

FYS3150/4150: Computational physics

Nå har vi begynt å snakke om den kjente Metropolis-algoritmen, som regnes som en av de viktigste numeriske algoritmene noen sinne! Kanskje jeg skriver mer om den senere når jeg har kommet litt mer inn i den. Denne algoritmen skal vi bruke i prosjekt 4, som vi har begynt litt på og som skal telle 1/3 av den endelige karakteren.

* * *

Håper du får en fin uke!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.