Høsten 2015: Uke #9

Stikkord: Høst, Kreta, resultat fra midtveiseksamen, «Missing satellite problem», osv.

Her er en forsinket ukesoppsummering fra forrige uke – jeg har vært i utlandet de siste dagene, så det har ikke vært tid til blogging …

Først må jeg si at det er så utrolig vakkert på Blindern nå med de fine høstfargene! Spesielt Fysikkbygningen, den er et praktverk!

blindern-host-fysikkbygningen

Jeg har derimot vært i varmere strøk de siste dagene. Jeg har vært på en tidlig julebordstur til Kreta med jobben til kjæresten. Ikke verst! Det er godt med skikkelig avslapping med bading og sol etter den hektiske tiden som har vært i det siste. Men siden jeg har vært borte noen dager nå, blir det veldig hektisk de neste dagene – og resten av semesteret … Noen bilder fra turen:

kreta-view-ocean

themartian-pool-kreta

Jeg har nesten klart å lese ferdig «The Martian» på turen! Jeg er overrasket over hvor spennende det er å lese den, siden jeg allerede har sett filmen. Nå gleder jeg meg innmari til å se filmen igjen!

kreta-beetle

kreta-mountain-goat

Kan du se fjellgeiten?

AST4310: Strålingsprosesser i astrofysikk

Forelesningsuken startet med en rask gjennomgang av oppgavene fra midtveiseksamen, deretter startet vi på nytt tema, som er «bound-free transitions«, som tar for seg ulike overganger i atomet som skjer mellom en fri og bunden tilstand, nemlig ulike typer ionisering og rekombinasjon.

Vi har dessuten fått delt ut prosjekt 2 i dette emnet, som jeg har begynt å jobbe litt med. Jeg må ta lettere på prosjektet denne gangen enn det jeg gjorde sist: Jeg gjorde meg alt for mye flid med det, som ble utrolig tidkrevende og stressende. Siden dette prosjektet ikke har uttelling på karakteren, må jeg bare få det unnagjort, slik at jeg kan konsentrere meg om prosjektene i de to andre emnene – som faktisk har noe å si for sluttkarakteren.

Nå har jeg forresten fått resultatet fra midtveiseksamen i dette emnet og det ble en B 😀 Jeg hadde jo håpet litt på en A, men B er supert det også!

AST4320: Kosmologi og ekstragalaktisk astronomi

Vi snakket om måter å løse det såkalte «Missing satellite problem» (eller «Dwarf galaxy problem»), som er det at simuleringer sier at det skal være mange flere dverggalakser enn vi foreløpig har observert. Det er 11 dverggalakser som er gravitasjonelt bundet til Melkeveigalaksen, og disse kaller vi derfor for satellittgalakser, på samme måten som Månen er en (naturlig) satellitt for Jorden 🙂

Her er et detaljert bilde av nabolaget vårt:

5_Local_Galactic_Group_(ELitU)

Illustrasjon: Wikipedia

Deretter gikk vi over til neste problem (kosmologien er full av små og store uoverensstemmelser mellom observasjoner og teori), kalt «Too big to fail«-problemet, som jeg ikke skal gå inn på her.

Foreleseren viste forresten et morsomt (og litt gammelt) videoklipp fra The Colbert Report hvor Stephen Colbert snakker om at forskere har funnet ut at Melkeveien er mye større enn man trodde. «In your face, Andromeda!»

(Venter i bekymring på resultatet fra midtveiseksamen …)

FYS3150/4150: Computational physics

Marie og jeg fikk gjort ferdig prosjekt 3 i en fei, slik at vi fikk levert den på fredag før jeg dro til Syden. Det var et fint prosjekt som handlet om ulike metoder for å integrere numerisk. Slik kunne vi se hvor gode (eller dårlige) de ulike metodene var til neste gang vi skal integrere noe. For å teste metodene må man naturligvis vite hva svaret skal bli, så man tester de på et integral man vet svaret på. I vårt tilfelle var det et seksdimensjonalt integral – for én dimensjon blir jo litt for simpelt 😛

Vi fikk dessuten veldig fin tilbakemelding på rapporten vår til prosjekt 2. Professor skrev: «Det varmer å lese det.» ❤

I forelesningene snakket vi om litt kjedelige ting forrige uke, nemlig «error analysis». Men professoren tok det med en dose humor og la opp denne på storskjermen i pausen:

comphys-snoopy-peanuts-cartoon

* * *

Håper du får en fin uke!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.