Et flagg for Jorden?

Kunne et felles flagg for jordkloden bidratt til å samle menneskeheten?

Her på Jorden er vi veldig opptatte av landegrenser. Dette er mitt land og det andre er ditt land. Landegrensene er kunstige konstruksjoner – Jorden er ikke faktisk inndelt sånn – og landegrensene har endret seg med tid ettersom det politiske bildet også har endret seg. Når jeg ser Jorden fra verdensrommet (ved å se på bilder riktignok, for jeg er jo ikke astronaut), viskes landegrensene ut og jeg får en større følelse av fellesskap. Her suses vi gjennom verdensrommet sammen på en bitteliten blå kule, som den foreløpige eneste kjente sivilisasjonen i universet. Dette er hjemmet vårt. Alt vi har er denne kloden, som er utrolig skjør og vakker, og hverandre.

Planet-Earth

Jorden <3 Bilde: Pexels

Mange astronauter som reiser ut i verdensrommet opplever det som kalles «overview effect» når de ser Jorden fra verdensrommet for første gang. Fenomenet handler om astronautenes opplevelse av at (fra Wikipedia):

… national boundaries vanish, the conflicts that divide people become less important, and the need to create a planetary society with the united will to protect this «pale blue dot» becomes both obvious and imperative.

Tenk om alle kunne hatt denne opplevelsen av Jorden!

Jeg tror ikke et potensielt flagg for Jorden er alt som skal til for å forene oss, men kanskje det kunne hatt en liten, positiv effekt på fellesskapsfølelsen? Å flagre med Jordens flagg kunne være et symbol på at man ønsker å være del av et globalt fellesskap hvor man tar vare på hverandre uansett hvor man kommer fra og hvem man er, og et løfte om å passe på kloden vår så godt vi kan.

Foreslåtte flagg

Det første flagget som ble foreslått for Jorden, kom i 1969 i forbindelse med den aller første markeringen av «Earth Day», og er designet av John McConnell:

earthday-flag

#1

I 2014 kom samme designeren med en ny versjon med et satellittbilde av Jorden:

#2

Andre forslag er følgende fra James W. Cadle, som viser Solen, Jorden og Månen:

earthflag-sun-moon

#3

og fra Anne Kirstine Rønhede:

earthflag-circle

#4

Dette flagget er del av en serie som viser den tenkte utviklingen av menneskets kolonisering av solsystemet:

earthflag-solarsystem

#5

Det nyeste forslaget er designet av den svenske designstudenten Oskar Pernefeldt:

#6

Du kan lære om konstruksjonen av dette flagget og tanker om hva et flagg for Jorden burde symbolisere i denne videoen:

Her er noen eksempler på flagget i bruk:

earthflag-street

earthflag-astronaut-flags

earthflag-expedition

* * *

Hvilket flagg liker du best? Tror du det ville hatt noe for seg å ha et felles flagg for Jorden?

Du kan se flere eksempler på flagg på Wikipedia-siden Flag of Earth.

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.