Høsten 2015: Uke #8

Stikkord: Boklansering, Exphil-debatt og midtveiseksamener.

På fredag var det boklansering av en ny astronomibok, Det usynlige universet – verdensrommets mørke hemmeligheter, skrevet av fineste Jostein Riiser Kristiansen. Han skriver utrolig bra og morsomt, så jeg gleder meg til å lese boken! Fra vaskeseddelen:

Bak det mektige, synlige universet som hvelver seg over oss om natten skjuler det seg noe annet og mye større. De fleste astronomer i dag tror at 95 prosent av innholdet i universet er usynlig. Alt vi kan se rundt oss i det daglige og på alle de vakre bildene fra Hubble-teleskopet, utgjør trolig bare fem prosent av det som finnes der ute. Resten er mørk materie og mørk energi – en del av virkeligheten som vi bare så vidt har begynt å forstå.

Hva er disse mørke, usynlige substansene for noe? Og hvordan kan vi være så sikre på at de finnes?

Jeg hadde som vanlig lagd plakaten 😀

Under lanseringen ble det pianomusikk, bar, hvit materie (popkorn) og foredrag av Jostein om bokens tema, pluss fantastisk astropoesi på slutten!

detusynligeuniverset-morkenergi-darthvader-jostein

Og så til noe helt annet: Exphil. Jeg tok Exphil i fjor og skrev deretter en semesteroppsummering av Exphil av min opplevelse av emnet. Dette innlegget ble i forrige uke oppdaget av to filosofiprofessorer ved UiO og nå er debatten i gang i kommentarfeltet. Jeg har brukt mye tid på å skrive skikkelige svar, så derfor ble det ikke noe nytt innlegg på fredag slik som det pleier. Det har vært litt slitsomt og dessverre virker det ikke som jeg når igjennom med hva poeng mitt er. Men jeg bare:

AST4310: Strålingsprosesser i astrofysikk

Forrige mandag hadde vi midtveiseksamen i dette emnet. Det tror jeg gikk innmari bra! Det var en fin eksamensoppgave: Den var ikke for lang, og den konsentrerte seg om teoretiske forståelse, fremfor utregninger.

AST4320: Kosmologi og ekstragalaktisk astronomi

På torsdag hadde vi midtveiseksamen i dette emnet. Jeg må si at det var kjempekos å bare jobbe med ekstragalaktisk astronomi hele uken – det er så spennende! Men det er et stort og vanskelig pensum som jeg føler at vi bare har raaast igjennom. Sluttresultatet ble dessverre at jeg følte at midtveiseksamen ikke gikk spesielt bra …

FYS3150/4150: Computational physics

I slutten av uken måtte jeg (og Marie) omsider gjøre ferdig prosjekt 2, som egentlig skulle vært levert på mandagen. Vi fikk utsettelse pga. midtveiseksamener. Det betyr selvfølgelig at vi har 1 uke mindre å gjøre prosjekt 3 på, så stresset kommer til å fortsette videre.

I prosjekt 3, som vi begynner på nå, skal det handle om numerisk integrasjon. Metodene vi ser på er Gaussisk kvadratur med Legendre- og Laguerre-polynomer, samt Monte-Carlo-integrasjon. Det er spennende!

* * *

Håper du får en fin uke!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.