Høsten 2015: Uke #7

Stikkord: Eksamensøving og numerisk integrasjon.

Det har ikke vært en veldig spennende uke akkurat, for nå handler livet mitt hovedsakelig om midtveiseksamen og da forsvinner jeg inn i min egen verden hvor alt jeg tenker på er studier, studier, studier. Eksamenstiden er egentlig en litt fin tid, for da kan jeg sette meg ned og få overblikk over emnene jeg holder på med og de ulike konseptene kan falle mer på plass.

Men det er viktig å ta et avbrekk i blant også, så denne uken har jeg endelig (!) fått sett filmen The Theory of Everything som handler om livet til Stephen Hawking:

theoryofeverything-movie-dvd-stephenhawking

Det var en veldig fin film og Eddie Redmayne var helt utrolig i rollen som Stephen Hawking! Men jeg skulle ønske det hadde vært mer om vitenskapen da (selvfølgelig ville jo jeg det – men det hadde kanskje blitt tungt/kjedelig for folk flest?).

Dessuten var jeg i bryllupet til fineste Linn & Mikkel (fetteren til samboeren) som giftet seg på Nesodden:

AST4310: Strålingsprosesser i astrofysikk

Dette er det første emnet jeg har midtveiseksamen i (om under en time, faktisk!), og det er ikke lenge siden jeg leverte et stort prosjekt i dette emnet, så nå begynner det å føles ut som om jeg bare har holdt på med dette emnet i det siste. Så jeg gleder veldig meg til å komme i mål med eksamen slik at jeg kan konsentrere meg om andre emner en liten stund.

highlighters

Noen av students viktigste verktøy.

AST4320: Kosmologi og ekstragalaktisk astronomi

Vi hadde ikke forelesninger i dette emnet forrige uke.

Dette er det andre emnet jeg har midtveiseksamen i (på torsdag), og jeg gleder meg innmari til å sette meg ned med det, for jeg har lengtet etter å jobbe med dette emnet en god stund nå. I et tidligere innlegg la jeg ut om mine frustrasjoner rundt akkurat det …

FYS3150/4150: Computational physics

Det handlet om numerisk integrasjon i dette emnet forrige uke – og det skal det handle om en god stund fremover. Det handler i bunn og grunn om ulike metoder for å regne ut arealet under en graf:

integration-area-under-curve-graph

Her tilnærmes arealet under en graf med en rekke bokser. For større verdi av n får man mange flere, tynnere bokser, som gir en mye bedre tilnærming. Figur: Dr. Cruzan

Vi har snakket raskt om de enkleste måtene å gjøre dette på: Trapesmetoden, Simpson’s regel og rektangelregelen (disse lærte vi om i MAT-INF1100 Modellering og beregninger). Deretter gikk vi over til den mer kompliserte, men myyyye bedre, metoden kalt Gaussisk kvadratur («Gaussian quadrature» på engelsk) hvor man bruker kjente polynomer som Legendre, Laguerre, Hermite, osv. til å løse integraler.

Neste tema, som vi begynte så vidt på, er Monte Carlo-metoden, en metode som man finner i bruk innen så godt som alle fagfelter. Det blir spennende å lære mer om!

* * *

Helt til slutt vil jeg tipse om et par astro-arrangementer hos Realfagsbiblioteket som finner sted denne uken:

Tirsdag 6. oktober: En av solfysikerne fra Institutt for teoretisk astrofysikk, UiO skal holde foredraget «Sollyset – en nøkkel til kunnskap». Les mer om arrangementet her!

Fredag 9. oktober: Det blir boklansering av en ny astrobok, Det usynlige universet, skrevet av astrofysiker Jostein Riiser Kristiansen. Les mer om arrangementer her!

Håper du får en fin uke!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.