Solsystemet er stort (og tomt!)

I den store sammenhengen (universet som helhet) er solsystemet vårt lite og ubetydelig. Men for oss her på Jorden er solsystemet alt vi har innen rekkevidde. Solsystemet er vårt kjære nabolag, og det er større (og tommere!) enn du kanskje tror.

Du har sikkert sett illustrasjoner av solsystemet slik som vist ovenfor. Her ser solsystemet ganske fullt og tettpakket ut, og det virker ikke spesielt langt fra en planet til den neste, pluss at planetene har omtrentlig like størrelser. Virkeligheten er en ganske annen. Solsystemet vårt er så stort og objektene varierer så mye i størrelse at det er umulig å tegne det i riktig skala på et papir. (Hvis du forresten trodde at Solen var stor, tar du fantastisk feil! Sjekk dette innlegget 😉 )

Så hvordan kan vi få et inntrykk av hvor stort og tomt solsystemet faktisk er?

Jeg har tidligere skrevet et innlegg om websiden «If the Moon Were Only 1 Pixel» hvor du selv kan scrolle deg gjennom solsystemet – anbefales! Nå har det kommet noe enda kulere (og bedre for musearmen): En video hvor man starter ved Solen og reiser gjennom solsystemet med lysets hastighet! Lysets hastighet (ca. 300 000 km/s) er det raskeste det er mulig å reise – men du får det bare til hvis du er masseløs, noe ingen slankekur dessverre kan oppnå.

Men selv med lysets hastighet, tar ting tid. Bare fra Solen til Jorden tar det 8 minutter å reise, dvs. sollyset vi ser akkurat nå ble sendt ut for 8 minutter siden. Hvor lang tid tror du det tar til Jupiter?

Sjekk ut den fine videoen nedenfor for å få en bedre bilde av hvor stort og tomt solsystemet er (bare tenk på hvor ufattelig stort resten av universet er i forhold!). Både størrelsen på objektene og avstandene er så nært riktige som mulig. Dessverre stopper videoen like etter Jupiter … men videoen hadde nok blitt alt for lang om den skulle fortsatt helt ut til Pluto!

Den største fysiske modellen av solsystemet i riktig skala som finnes, kan du dra til Australia for å oppleve 😉 Se nederst i dette innlegget.

Hovedbilde: NASA

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.