Supermåneformørkelse i natt!

I natt kan du se en total måneformørkelse uansett hvor du måtte befinne deg i Norge! 😀 Det som skjer under en måneformørkelse er at Solen, Jorden og Månen er plassert slik at Jorden blokkerer for lyset som ellers ville truffet Månen: Månen beveger seg rett og slett inn i skyggen som Jorden kaster.

Figur: NASA

Månen lyser ikke av seg selv, men ved at den reflekterer lyset fra Solen. En total måneformørkelse er ganske magisk, for når Jorden skygger for Månen, blir ikke Månen svart, men rød! Noen liker å kalle den røde Månen for «blodmåne» (jeg er ikke en av dem).

Månen går i en litt avlang bane rundt Jorden, som betyr at Månen har forskjellig avstand til Jorden i løpet av omløpet sitt. Denne bestemte måneformørkelsen inntreffer når Månen er på sitt nærmeste i banen rundt Jorden, og Månen vil derfor se større ut enn dersom den var på sitt fjerneste. Aviser syns derfor det er stas å kalle denne måneformørkelsen for en «supermåneformørkelse», selv om forskjellen egentlig ikke er veldig stor. Men det høres dramatisk og kult ut, da! 😀

Måneformørkelsen er total kl. 04:11, som er et litt kjedelig tidspunkt, men det er verdt en titt hvis du ikke har sett noe slikt før! Totaliteten varer i hele 1 time og 13 minutter. Det hele skjer i sørvest.

Du kan lese mer om måneformørkelsen, observasjonsutstyr, måneformørkelsestatistikk og hvilke planeter du kan titte på i samme slengen på Himmelkalenderen 🙂

Skal du stå opp og se på måneformørkelsen? Det skal jeg!

Hovedbilde: Pixabay

Relaterte innlegg

Kommentarer

 1. Hammerstroem, Anne sier:

  Hei Maria!
  Måtte bare fortelle deg at jeg var oppe kl 04.15 natt til mandag for å gå på do og så den rød månen! Fascinerende!??
  Klem

  Sendt fra min iPhone

  1. Så fint at du fikk det med deg! 😀

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.