Film: «The Martian»

Den beste science-fiction-filmen om å reise til Mars?

Det har faktisk vært bra med store romfilmer i den siste tiden – Interstellar, Gravity og nå The Martian. The Martian har premiere i Norge 2. oktober. Jeg var så heldig å få ta en tidlig titt på filmen allerede denne uken! 😀 NRK hadde reporter der, så du kan lese om filmen og se reportasje her.

themartian-poster

Veggene var fulle av «The Martian»-plakater i kontorlokalene til SF Norge.

Kort om filmen

Handlingen går som følger: Under et bemannet oppdrag til Mars, blir astronauten Mark Watney (Matt Damon) antatt død etter en voldsom storm og etterlatt av mannskapet sitt. Men Watney har overlevd og er nå strandet og alene på en fiendtlig planet. Med bare magre forsyninger, er han nødt til å utnytte både kreativitet og kunnskap for å livnære seg og finne en måte å signalisere til Jorden at han er i live.

Hvordan skal han løse dette? Med drøssevis av vitenskapelig kunnskap, naturligvis! Det var masse vitenskap i filmen, og det var kult! Kort sagt (som han sier i filmen):

«I’m gonna have to science the shit out of this.»

Her kan du se traileren:

Dommen

Det var en fin film! Den så skikkelig bra ut (marslandskapet var nydelig) og den hadde en del småhumor som gjorde at den føltes ekte og jordnær (dårlig valg av ord?) i stedet for å bli altfor høytidelig og pompøs, slik som amerikanske romfilmer fort kan bli. Det var kult å se hvordan marsboeren Watney taklet sin nye livssituasjon alene på Mars og hvordan han gikk frem for å løse problemene han møtte: En av de andre som så filmen sa at han var som MacGyver x 1000 – litt gaffateip kan løse så mangt! Samtidig var det interessant å følge med på hvordan NASA gikk frem for å finne en løsning for å få han hjem.

Min eneste kritikk av The Martian er at den har veldig mye til felles med Mission to Mars (2000). Og da er det snakk om en god del mer enn at begge handlingene utspiller seg på Mars, altså. Men jeg likte Mission to Mars godt, så jeg har ikke noe imot å se mer i samme retning. The Martian er en mye mer realistisk film (NASA anbefaler den!), for Mission to Mars strekker handlingen i en ganske usannsynlig sci-fi-retning etterhvert som filmen utspiller seg, så slutten på de to filmene er veldig forskjellig. Totalt sett er The Martian en mye bedre film, og som jeg anbefaler alle å se, enten man er interessert i romfart, vitenskap generelt, problemløsning, spenning, menneskepsyken, samarbeid, Matt Damon, etc. To tomler opp!

Boken

Filmen er basert på en bok med samme navn (Marsboeren på norsk) skrevet av Andy Weir. Det er på en måte litt meningsløst å lese en bok etter at man har sett en film som er basert på den, men jeg fikk faktisk lyst til å lese boken 🙂 (Men det får bli i juleferien, for det er først da jeg har noe særlig fritid …) Boken har skikkelig kult omslag, syns jeg:

* * *

Har du lest boken? Og skal du se filmen?

Sjekk ut andre filmer jeg har skrevet om på bloggen under emneknaggen film ?

Relaterte innlegg

Kommentarer

 1. Eirik Newth sier:

  Du bør definitivt lese boka også. Jeg leste «The Martian» like etter at Weir selvpubliserte den på Amazon (han ga den først bort gratis i bloggen sin) og har siden fulgt teksten gjennom diverse revideringer helt frem til den oversatte norske utgaven, som jeg var fagkonsulent på. Ble invitert til pressevisningen på mandag, men kunne ikke gå dessverre. Gleder meg veldig til å se den på kino om et par uker!

  1. Så spennende at du har fulgt hele prosessen!

   Handlet det å være fagkonsulent om å hjelpe til med riktig oversettelse av fagbegreper?

 2. Denne gleder jeg med til å se! 🙂 Har ikke lest boka, men jeg har hørt mye bra om den, og traileren til filmen ser jo veldig lovende ut 🙂 Så er det jo litt gøy at Aksel Hennie er med i en så stor Hollywoodfilm!

  1. Hehe, det var litt rart at han var der! Men så utrolig kult for han da 🙂

   Det er bare å glede deg!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.