Strengere opptakskrav til realfagsstudier

Forrige uke skrev UiOs nettavis UniForum at det vil bli strengere opptakskrav til realfagsstudier fra 2018. Det vil si at de nye kravene gjelder de som går på videregående nå! For deg som skal studere realfag ved for eksempel Universitetet i Oslo (UiO) betyr det et krav om matematikkemnene R1 og R2 («realfagsmatten»). Matematikkemnene S1 og S2 («samfunnsmatten») vil ikke lenger være gode nok.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen argumenterer med at «Det er viktig at ungdommer som begynner på realfagsstudier på universitetet, har de nødvendige forkunnskapene.» De strengere opptakskravene skal i utgangspunktet være en prøveordning som man skal evaluere utfallet av etter 3-4 år.

Min matematiske bakgrunn

Selv tok jeg «bare» S1 og S2 når jeg gikk på videregående. Det var fordi jeg den gang ikke hadde planer om å studere realfag, men syns matematikk var litt ålreit, så jeg tok det alle tre årene på videregående selv om jeg ikke hadde planer om å bruke det til noe. Og da syns jeg det holdt med «den lette» versjonen. Akkurat da var nok den matematikken mer relevant for meg.

Jeg er enormt glad for at jeg slapp å ta R1 og R2 som privatist når jeg skulle søke på realfag på UiO. Ellers hadde jeg måttet bruke ett år ekstra før jeg kunne begynt på studiene, noe som attpåtil hadde kostet meg 20 000 kr (med mindre man kan gjøre slikt direkte hos universitetet).

I ettertid hadde selvfølgelig R1 og R2 vært mye mer relevant for meg. Sommeren før jeg begynte på Blindern jobbet jeg meg raskt gjennom pensum i R1 og R2 på egenhånd for å være litt bedre forberedt. Deretter deltok jeg på forkurset i matematikk som UiO tilbyr ved hver semesterstart, hvor de viktigste temaene fra R1 og R2 blir repetert. Og det har gått bra med meg siden! Matematikkemnene har ikke vært mine aller sterkeste karaktermessig, men jeg har da fått C eller bedre i alle sammen 🙂

adventure-time-mathematical

Utfallet av den nye ordningen

Jeg er veldig spent på hva slags utfall den nye ordning vil få. Vil de innledende matematikkemnene oppleves enklere og/eller bedre for de mer forberedte studentene? Vil karakternivået bli høyere? Vil en høyere andel fullføre studiene? (Første semester på realfaglige bachelorgrader kan være en tøff kneik for de som ikke skal ta bachelor i matematikk, men i andre realfag, fordi det er så mye matematikk man skal igjennom.)

Eller vil færre søke realfag når terskelen blir høyere? Vi trenger jo egentlig flere realister, så da blir det på en måte rart å gjøre det vanskeligere å bli det – men kanskje vi i bytte får enda flinkere realister 🙂

Jeg lurer egentlig veldig på hvor stor andel av realfagsstudenter som bare har S1/S2 i dag og hvordan det går med disse sammenlignet med de som har tatt R1/R2. Dette burde det vel være mulig å gjøre noe statistikk på?

Hva tenker du om de strengere opptakskravene?

Hovedbilde: Pexels

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Isabelle sier:

    Fint at du skriver et innlegg om dette, siden det sikkert er mange av de som leser bloggen din som får nytte av denne informasjonen 🙂 Jeg skal begynne på realfag på UiO neste høst (om jeg kommer inn!) og har lest de nåværende opptakskravene hundre ganger for å forsikre meg om at jeg ikke mangler noen fag, og det står der at de anbefaler å ha R1+R2 uansett, siden det man skal lære bygger videre på R2. Selv om det ikke var et krav, og man godt kunne velge S-matte i stedet, synes jeg det var lurest å følge det opplegget som UiO faktisk anbefaler. Det er jo ikke uten grunn at man blir oppfordret til å ta disse fagene, det gjør det jo lettere for eleven! 🙂 Så jeg tror ikke denne nye regelen kommer til å være noe problem for de som er seriøse om realfag, for de forstår at R1+R2 er relevant for dem og det smarteste valget i lengden. Ja, det er vanskeligere, men det er også verdt det 😀

    1. Det er absolutt lurest å følge anbefalingene 🙂 Jeg bare undrer over hvor stort problem det egentlig er at folk ikke har fulgt anbefalingene. Jeg hadde ikke riktig matte og en studievenninne hadde ikke fordypning i fysikk, men det er blitt bachelor i fysikk på begge to, med rimelig bra karakterer 🙂 Det er jo ikke alltid man vet nøyaktig hva man har tenkt å studere videre når man velger fag på VGS.

      Håper vi ses på UiO til høsten! 😀

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.