Høsten 2015: Uke #4

Stikkord: Boklansering, bokjakt, diskrete prosesser, Press-Schechter-formalisme og lineær algebra.

Forrige uke bare forsvant, syns jeg. Jeg fikk nok ikke gjort så mye som jeg burde ha gjort … Så jeg før prøve igjen denne uken!

Forrige uke kunne du se enda en plakat jeg har laget på Blindern (på en litt skitten bukk …):

malawi-foredrag-yellow-gul-poster

Denne uken blir det minst to plakater til! Det er gøy å se dem stående rundt 🙂 Hvis du ikke hadde mulighet til å se foredraget, kan du se det her:

Ellers var jeg på en fin boklansering denne uken, som jeg skrev om i forrige innlegg 🙂

AST4310: Strålingsprosesser i astrofysikk

Vi snakket om diskret prosesser, noe som skjer ved overganger mellom ulike energinivåer i et atom/molekyl. Ved slike overganger kan atomet/molekylet absorbere eller sende ut stråling (som vil ha en bestemt frekvens/bølgelengde), avhengig av hvilken prosess det er snakk om.

AST4320: Kosmologi og ekstragalaktisk astronomi

Vi så på den såkalte Press-Schecter-formalismen, som er en matematisk modell for å anslå hvor mange galakser eller galaksehoper det finnes med en bestemt masse innenfor et gitt volum av universet.

Jeg er litt frustrert i dette emnet akkurat nå, egentlig. Vi har ikke noen pensumbok, kun presentasjonene som brukes i forelesningene. Men der er det mest grafer og formler, og ikke så mange utdypende forklaringer av fenomenene vi ser på. Så nå leter jeg etter en bra bok om ekstragalaktisk kosmologi – men det finnes det selvfølgelig et hav av …!

FYS3150/FYS4150: Computational physics

Prosjekt nummer 1 er ferdig og levert inn! Det gikk ganske fint i grunn og føltes ikke som uoverkommelig mye arbeid. (Dog, jeg ligger vel egentlig på etterskudd i de to andre emnene nå …)

Så langt er det overraskende mye lineær algebra i dette emnet. Det høres kanskje utrolig kjedelig ut, men det er kult å se hva det faktisk kan brukes til og hvor utrolig nyttig det er i programmeringssammenheng når man skal løse for eksempel differensialligninger 😀

Ha en fin uke!

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Phil Bull sier:

    There’s a brief discussion of Press-Schechter in Dodelson, «Modern Cosmology» (Ch9). It’s a very useful book!

    1. Thank you for the tip, Phil! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.