Rosa!

I dag har jeg lyst til å skrive om fargen rosa. Ja, rosa! I går var jeg nemlig på lansering av boken Rosa er den nye pønken av Kathrine AspaasUniversitetsbiblioteket på Blindern.

rosaerdennyepunken-kathrineaspaas-uio

Det ble selvfølgelig mye snakk om fargen rosa – av inspirerende folk som blant annet Kristin Halvorsen (rosa politikk), Sunniva Rose (rosa forskning), Cilia Holmes Indahl (rosa økonomi) og Kathrine selv – men det handlet om så mye mer enn bare fargen. Ja, det finnes mange rosanyanser og fargen er fin og sånn, men det handler selvfølgelig om mer enn det rent visuelle. For med farger kommer assosiasjoner og fargen rosa er blitt så negativt ladet med tiden.

Rosapønk

«Rosa er den modigste fargen», sa Kathrine i går. Det er en farge mange liker, men som veldig få tør gå med, i frykt for å virke useriøse, dumme og overfladiske. Man har lett for å bli satt i bås og ikke bli tatt på alvor. BI-professor Linda Lai sa i sitt innlegg i går at hun aldri ville bli sett levende – eller død – på jobben i rosa. Er det ikke underlig at å bruke én bestemt farge skal være en så stor sak?

Fargen rosa har fått et dårlig rykte. Men nå er den altså på vei tilbake og i en ny drakt: Rosapønk! Tiden er kommet for å ta rosafargen tilbake og vise at det går an å kle seg i rosa OG være smart samtidig.

rosapønk

Kilde: @KathrineAspaas

I bokens omtale står det:

Rosa er det nye opprøret, hevder Kathrine Aspaas. Hun registrerer at fargen er sosialt «forbudt», og velger nettopp rosa når hun går inn i samfunnsdebatten.  «Pønk er for meg å bryte regler», sier hun. «Pønk er å leke med tabuer, normer og fordommer.»

Men hva er egentlig rosapønk? Det handler langt ifra bare om kvinner og klær. Det handler om verdier.

I Kvinneguiden skriver Kathrine: «De rosa verdiene og egenskapene jeg snakker om, er myke. De er smidige, åpne, lekne, samarbeidsorienterte og omsorgsfulle. Vi trenger mer av dette inn i de styrende strukturene rundt oss. Inn i økonomien – i politikken – i journalistikken – og inn i samfunnsdebatten.» Det handler rett og slett om å bry seg om hverandre og jobbe sammen for å skape en bedre verden og hverdag: Enten det er å hjelpe flyktninger eller redde miljøet. Penger skal ikke alltid være det som styrer verdens gang. Kathrine hevder i Dagbladet at de rosa verdiene allerede er godt på vei inn i samfunnet.

Om kjønnsroller sier Kathrine at «Vi må tømme det feminine for assosiasjoner som svak, sutrete og usynlig, og fylle det med smidig, åpen, sterk og lydhør. Det maskuline må tømmes for suveren, rasjonell og voldsom, og fylles med sterk, omsorgsfull og modig. Vi trenger en kjønnsmoden samtale!».

Fargen rosa er blitt selve symbolet på kampen for at de «feminine» eller «myke» verdiene skal veie like tungt som de «maskuline» eller «harde» verdiene.

Se også Kathrines blogginnlegg Hva er det med rosa?

Bli mer rosa!

Kathrine berømmet den yngre generasjonen i går: Hun tror de som er unge i dag er flinkere til å være seg selv og selv ta tak i ting og gjøre ting på sin egen måte. Og det er akkurat dette rosapønken ønsker å åpne opp for.

Blinderns store rosaforkjemper er fineste Sunniva – kjernefysiker og dronningen av rosa! Hun er en inspirasjonskilde som har fått meg til å bli mer og mer glad i rosa. Men at en fysikerdame utmerker seg i rosa forkledning betyr ikke at fysikerjenter være superfeminine og rosa heller. På samme måte innebærer ikke rosapønk at alle skal begynne å kle seg i rosa. Men det går an å gjøre det. Det er lov. Det burde ikke være sånn at du føler at du gå i svart for å virke seriøs, når du egentlig har lyst til å gå i rosa – når rosa er det som gjør deg glad og fornøyd.

Det aller, aller viktigste er å være deg selv og føle at det er greit å være det. Og at du finner din stemme og din farge; rosa eller noe annet 🙂 Og til slutt: At du på samme måte lar andre bruke sin farge og sin stemme, uten å dømme dem for det.

Mitt forhold til rosa

Før hadde jeg mye blondere hår enn det jeg har nå. Da ville jeg ikke gå med rosa, fordi jeg var redd for hva folk skulle tro om meg dersom jeg gikk rundt med kombinasjonen rosa+blond. Jeg var egentlig ganske fargesky generelt, noe som hang sammen med at jeg ikke ville tiltrekke meg oppmerksomhet (jeg var så innmari sjenert og selvbevisst før). Men etterhvert som jeg blitt mer voksen (og «funnet meg selv», får jeg vel si), er det blitt stadig mer gøy med farger. Og kanskje spesielt rosa fordi det er litt «farlig». Når jeg tar på meg rosa klær føler jeg meg litt vågal – selv om det egentlig burde vært trivielt.

Noen rosa øyeblikk fra Instagram-kontoen min:

Hva er ditt forhold til rosa?

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.